MagazínJaro na zahradě

Přestože je venku ještě chladno, s prodlužujícími dny a blížícím se jarem, začíná také zahrada vyžadovat naší pozornost. Začátek jara je ideálním obdobím pro zahájení zahrádkářské sezóny.

4.4.2017

Přestože je venku ještě chladno, s prodlužujícími dny a blížícím se jarem, začíná také zahrada vyžadovat naší pozornost. Začátek jara je ideálním obdobím pro zahájení zahrádkářské sezóny.
 

Krok za krokem

Jako první je dobré na zahradě posbírat nečistoty, které na zahradu během chladného období navál vítr.
 
Pohrabejte trávník a provzdušněte jej vertikutátorem. Plevel a mechy odstraňte z trávníku selektivními herbicidy. Krásný trávník nám totiž zaručí jen zdravé kořínky travních stébel a ty potřebují kyprou a vzdušnou půdu. Plevely a mechy kořínky dusí, proto je potřebné odstranit je. Po těchto krocích se nám může zdát, že máme v trávníku málo trávy. Dosejte jí kvalitním travním semenem. Srovnejte nerovnosti terénu pomocí jemně zrnitého křemičitého písku a následně posypte trávník granulovaným hnojivem na travnaté plochy. S přibývajícím teplem se pak zaměřte i na zálivku a sekání či kosení trávy. S tím nám pomůže sekačka na trávu.
 
Upravte záhony. Odplevelte je. Pokud si nechcete pomáhat chemií, pořiďte si zahradní nářadí. S vhodným nářadím je odstraňování plevele hračkou.
 
Vyčistěte skleník od zbytků rostlin a zryjte záhony. Zvažte přisypání nebo výměnu substrátu a přidání kompostu z kompostéru. Pokud půda, během zimy, nedostatečně promrzla, posypte zeminu dusíkatým vápnem, abyste se zbavili případných škůdců a plísní. Věnujte svou pozornost stěnám skleníku. Ty omyjte vodou s octem, čímž odstraníte nežádoucí plísně. Vyměňte prasklá skla a dle potřeby utěsněte, dotáhněte nebo vyměňte šrouby. Stejným způsobem se věnujte foliovníku.
 
Upravte živý plot. Zbavte se přerostlých částí pomocí nůžek na živý plot. A začněte s prořezáváním stromů. Časný, jarní řez svědčí zejména jabloním a hrušním. Naopak s prořezáváním třešní, meruněk, broskvoní a švestek je dobré počkat a stříhat je až v období, kdy mají listy, případně až po sklizni. Avšak suché či jinak poškozené větve odstraňte ihned.
 
Věnujte pozornost také pergolám, altánům či jiným přístřeškům na zahradě. Podle potřeby ošetřete jejich povrch, abyste prodloužili dobu jejich bezproblémového užívání.