MagazínTři způsoby jak oživit starší terasu

Dřevěná pergola, zimní zahrada nebo jednoduché zasklení. Díky chytrému řešení se vaše terasa nemusí ukládat ke spánku během chladných měsíců. Záleží jen na vás a vašem domě jaká varianta bude nejlepší.

Máte pocit, že vaší terase něco chybí? Je nejvyšší čas pro její úpravu, která osvěží její vzhled. Vhodným zastřešením se navíc ochráníte před deštěm, větrem i UV zářením. Řešení je hned několik, jak se mezi sebou liší?

1) Dřevěná pergola

Jednoduchý a praktický způsob, jak terasu zastřešit nabízí klasická dřevěná pergola. Jedná se o levné a efektivní řešení, navíc nevyžaduje náročné přípravy na vybudování. Je potřeba pamatovat na to, že jde o přístřešek, který vás neochrání před extrémním počasím na 100%. Chcete-li získat celoročně obývatelnou terasu, pak nezapomeňte boční stěny opatřit roletami nebo zasklením. Dřevěná pergola může stát samostatně nebo být přikotvena ke stěně domu.

2) Zasklená terasa

Další variantou je zasklení terasy. Pokud tak učiníte ze všech stran, vybudujete si zimní zahradu. Tímto získáte tak přirozené světlo i ochranu před nežádoucím počasím. K úvaze přichází také kombinace s markýzou. Doporučuje zvolit tzv. posuvné zastřešení. To se skládá z několika dílů a pohybuje se po kolejnici. Díky tomu s ním můžete snadno manipulovat. 

3) Jednoduché zastřešení

V případě, že chcete levné a jednoduché zastřešení, postačí vám obyčejný slunečník. Pro ještě větší odolnost vůči vnějším vlivům se dá doplnit o kvalitní obal.