MagazínJarní založení trávníku

Pokud chceme během roku založit nový trávník, musíme respektovat specifika daného ročního období.

4.5.2017

Pokud chceme během roku založit nový trávník, musíme respektovat specifika daného ročního období.
 

Základní kroky

Některé kroky jsou neměnné. Mezi ně patří odstranění plevele. Nejefektivnější je využití neselektivních herbicidů, abychom se zbavili všech druhů rostlin. Tyto přípravky aplikujeme s ohledem na aktuální počasí. Poté upravíme, vymodelujeme terén a prokypříme půdu provzdušňovačem. S těmito úpravami musíme začít v dostatečném časovém předstihu, abychom stihli ideální čas k vysetí travních semen. Po vymodelování a provzdušnění zeminy, by měla půda alespoň tři týdny odpočívat, aby slehla. Pokud budeme spěchat, mohou nás případné nerovnosti, vytvořené postupným sedáním zeminy, nepříjemně překvapit.
 

Jarní výsev travních semen

Pokud provádíme výsev v jarním období, doporučuje se termín duben až začátek května. Záleží zejména na ideální půdní vlhkosti a teplotě (15-20˚). S přibývající teplotou rostě úměrně také spotřeba vody k zavlažování osiva. Nízká teplota pod 10˚C ohrožuje mladá stébla vznikem plísní. Při mírnější zimě je předpoklad, že již v dubnu bude teplota mnohem vyšší, proto je možné posunout výsev už na konec března, avšak půda nesmí být promrzlá, za ideální považujeme drobivou konzistenci půdy.
 

Výběr travní směsi

S výběrem travní směsi se poraďte s odborníkem, pro každý účel je vhodná jiná travní směs. Navíc je dobré respektovat možnosti zeminy, popřípadě navézt novou zeminu. Na směsi travních semen příliš nešetřete. Travní směsi z hypermarketu se Vám nevyplatí. Kvalitní směs Vám zaručí hezký a odolný trávník. Travní semeno vyséváme ručně nebo pomocí secích strojů. Celý trávník pak v souvislé vrstvě posypte tenkou vrstvu substrátu. K tomuto účelu dobře poslouží ruční rozmetadlo.
 

Zavlažování trávníku

Po výsevu je zavlažování zcela nezbytné pro dobrou kondici klíčících semen. Jarní období nám v tomto případě nahrává, protože zemina je dostatečně provlhčená po uplynulé zimě. Také mrazy jí zbavily případných škůdců či chorob. Přibližně měsíc je nutné udržovat osetou plochu neustále vlhkou. Po té už není nutné zavlažovat trávník denně, stačí zavlažovat co třetí den. Pokud máme možnost využití dešťové vody, je pro zavlažování velmi vhodný systém automatického zavlažování.
 

Kosení versus sekání trávy

První kosení trávy provádíme při výšce stébla kolem 10 cm. Stébla zkracujeme asi na 5 cm. Stébla zkracujeme velmi šetrně s ohledem na jejich ještě slabý kořenový systém. Další intervaly sečení se řídí intenzitou růstu travního porostu a klimatickými podmínkami.
 

Jakou sekačku zvolit

Na malé plochy postačí vřetenová sekačka, která trávník neseká, ale vlastně stříhá. Jde o velmi šetrný a ekonomický způsob ošetření trávníku, pro mladá stébla trávy velmi vhodný. Avšak na velké plochy si asi pořídíte rotační sekačku.  Benzínovou, elektrickou nebo aku pohon. Manipulaci s těmito sekačkami usnadňuje možnost pojezdu.