MagazínJarní péče o zahradu

Jaro je v plném rozpuku. Zeleň se hlásí o slovo z každého koutu, bohužel i ta, o kterou na své okrasné zahradě příliš nestojíme. Ano, jde o plevelnaté rostliny, a abychom je co nejefektivněji se své zahrady vymítili, je potřeba zbavit se jich hned s prvními jarními paprsky.

27.4.2017
 
Jaro je v plném rozpuku. Zeleň se hlásí o slovo z každého koutu, bohužel i ta, o kterou na své okrasné zahradě příliš nestojíme. Ano, jde o plevelnaté rostliny, a abychom je co nejefektivněji se své zahrady vymítili, je potřeba zbavit se jich hned s prvními jarními paprsky.
 
Pokud nám počasí nahrává natolik, že již nehrozí přízemní mrazíky, odstraníme zimní přikrývky, které chránily rostliny před mrazem ať se „nadechnou“. Větve poškozené mrazem opatrně seřízneme.
 
Řez ovocných stromů je v tomto období také žádoucí, zajišťuje rovnováhu mezi růstem a plodností stromu. Nejprve prořezáváme jabloně a hrušně, později s prvními zelenými lístečky, prořežeme peckoviny, pokud jsme to nestihli v předchozím roce po sklizni ovoce. Pokud peckoviny na jaře prostříhat nestihneme, zvládneme to po sklizni v létě. Peckoviny jsou na brzký, jarní řez vcelku háklivé a vyžadují od zahradníka určitou zkušenost. Ořez provedeme ruční pilkou, máme-li možnost a zkušenosti, použijeme řetězovou pilu.
 
Na jaře neprořezáváme jen dřeviny, provádíme také ořez okrasných trav a keřů.  U stálezelených dřevin zkracujeme loňské výhony o polovinu délky, tím podpoříme hustší růst a tvorbu nových listů. Jestliže zvažujeme výsadbu nových dřevin, je na ně v tomto období pravý čas. Stejně tak přesazení či přemístění některých trvalek bude v tomto období úspěšné, pokud je přesadíme i s kořenovým balem.
 
Máme-li skalku, neměli bychom opomenout ani péči o ni. Skalku vyčistíme, odplevelíme a vysadíme nové skalničky, můžeme už také dosít některé letničky.
 
S ozdobením pergoly či zastřešeného posezení ještě chvíli posečkejme. Květinovou výzdobu si zasaďme do květináčů a truhlíku, ty je však dobré po nějakou dobu ještě chránit, před případným promrznutím. Tuto ochranu nám účelně poskytne skleník, fóliovník, zastřešená terasa či zimní zahrada. Ovšem záleží také na místě, kde máme zahradu. V podhůří Jeseníku jsou mrazivé noci i v květnu, na rozdíl od míst níže položených. 
 
Nezapomeňme na zatravněné plochy naší zahrady. Pohrabejte je a provzdušněte vertikutátorem. Plevel a mechy odstraňte z trávníku selektivními herbicidy. Dosejte plochu, dle potřeby kvalitním travním semenem. Srovnejte nerovnosti terénu pomocí jemně zrnitého křemičitého písku a následně posypte trávník granulovaným hnojivem na travnaté plochy. S přibývajícím teplem se pak zaměřte i na zálivku a sekání či kosení trávy. S tím nám pomůže sekačka na trávu.
 
Vhodnými hnojivy ošetřeme postupně celou zahradu, dle potřeby. Kontrolujme průběžně výskyt možných chorob a škůdcům, ať můžeme včas zasáhnout. Nezapomeňte vyčistit skleník, a to nejen od zbytků starých rostlin a plevele, ale i od případných plísní na stěnách skleníku. Ty odstraňme vodou s octem. Stejně tak postupujeme u foliovníku.