MagazínJaký typ podlahy vás potěší v interiéru pergoly?

Jaký povrch je ideální pod pergolu? Rozhoduje vzhled, odolnost a stavební připravenost pro vybudování pergoly. Důležitý je také váš vkus. Nabídka je široká. Od nestárnoucího dřeva až po nesmrtelnou zámkovou dlažbu. Kde nalézt dokonalý kompromis?

K čemu budete pergolu využívat? Hodláte pod ní umístit pohodlnější nábytek? Či se bude jednat o pohodlný přechod mezi zahradou a domácností? Při výběru záleží na mnoha faktorech. Důležitou roli hraje i počasí.

Trable s paprsky

Povrch může trpět pod silným slunečním zářením. Pokud je stavba ve stínu, nemusí vás problém trápit, v opačném případě se nabízí využít polykarbonátové zastřešení. Pomocí svého UV filtru chrání před zářením a zároveň tak vytváří příjemné klima pod pergolou. Myslete také na vodu. Pergola může fungovat jako efektivní ochrana terasy. Její konstrukce je navržena tak, aby sváděla déšť mimo plochu podlahy.

Dřevěná podlaha

Tento přírodní materiál je klasikou, který nabízí originalitu a široké množství provedení. A pokud si pořídíte dřevěnou pergolu, vytvoříte nezapomenutelnou kombinaci. Jednotlivých druhů dřevin je spousta. Můžete si zvolit tradiční vzhled modřínu či smrku, nebo si vybrat tvrdost a stálost exotických dřevin. Tyto materiály je možné sladit s podlahou v interiéru domácnosti.

Dřevo je krásné na pohled, ovšem vyžaduje náročnější údržbu. A venku trpí dvojnásob. Vlhkost může způsobit plísně, silné sluníčko zapříčiní vyblednutí laku. V současné době však existují prostředky, které zajistí jeho dlouhou životnost.

Kamenná podlaha

Žula, mramor, travertin, pískovec a mnoho dalšího. Dlouhá životnost kamene je neotřesitelnou jistotou. Navíc při letních dnech ráno příjemné chladí a večer hřeje. V kombinaci s hliníkovou pergolou vypadá opravdu zajímavě, a pokud k tomu dodáme skleněné zastřešení, celé místo dostane nádech luxusu.

Zámková dlažba

Sama o sobě může zámková dlažba sloužit namísto betonové desky. Vytvoří pevné a stabilní podloží. Jedná se vynikající kompromis mezi cenou a finálním provedením. Tato varianta působí velmi tradičně a zajistí příjemné prostředí pro zahradní posezení.