MagazínJaký materiál zvolit při realizaci přístřešku pro auto - část 1.

Nestárnoucí dřevo v novém provedení, oblíbený a variabilní hliník či svérázná ocel v nadčasovém vzhledu. Výběr materiálu přístřešku pro auto je více než pestrý a záleží opravdu na každém detailu. Co vše je potřeba zvážit? Připravili jsme pro vás 7 důležitých faktorů.

1) Účel stavby

Některý typy přístřešků nabízejí daleko více než jen ochranu vašemu automobilu. Mohou sloužit i jako úložný prostor pro zahradní techniku, k uskladnění dřeva či jako místo pro posezení s přáteli. Podle tohoto pak vybíráme rozměr, typ střechy, případně zda bude volně stojící nebo ukotvený k domu.

Hliníkové a v dnešní době i dřevěné provedení nabízí spoustu variant, jak celý prostor ochránit před vnějšími vlivy. Důležitý je především tvar střechy, který může místo uzavřít před silným větrem i deštěm.

2) Vzhled domu a okolí

Přístřešek auto představuje významný prvek vaší zahrady. Abychom z něho vytvořili nezapomenutelnou stavbu, je nutné ho sladit s okolím. Povaha domu je rozhodující a správný materiál může zvýšit jeho architektonickou hodnotu.

Dřevo vyniká svojí přírodní povahou, která dokonale splyne se zahradou a okolní zelení, ovšem k venkovní fasádě vašeho obydlí musí ladit. Naopak hliník je zcela univerzální, navíc je možné ho vybrat hned v několika barevných provedení. Pokud se rozhodneme přístřešek připojit k domu, je tou správnou volbou.

3) Dlouhá životnost a nenáročnost

Ocelová varianta je v tomto směru neocenitelná. Na výrobu její konstrukce se využívá těch nejmodernějších postupů a vyniká tak dlouhou životností. To vše umocňuje možnost výběru doplňků z těch nejkvalitnějších materiálů, kterými doplníme zadní či boční části. Díky tomu se celá stavba stává téměř nesmrtelnou.

Oproti dřevu je hliník zcela bezúdržbovým materiálem a nevyžaduje intenzivní péči. To však neznamená, že přírodní provedení ztrácí na své odolnosti. Naopak. V současné době ho lze například doplnit o střešní krytinu z asfaltového šindele, který odolá sněhu, dešti i kroupám, a díky tomu prodlouží životnost celé stavby.

Prohlédnout více z kategorie Přístřešků pro auto