MagazínJaký materiál zvolit při pořizování altánu

Z odborné literatury se dovíme, že altán je volně stojícím zahradním domkem, většinou uzavřeným velkými dělícími okny a opatřeným pevnou podlahou. Je to architektura zahradní, ozdobná, doplněná konstrukcemi, které umožňují uchycení popínavých rostlin. Ale doba se mění a taktéž definice. Altán je tedy jednoduše zahradní stavbou s širokým spektrem využití. A to je současnost.

9.5.2017
 
Z odborné literatury se dovíme, že altán je volně stojícím zahradním domkem, většinou uzavřeným velkými dělícími okny a opatřeným pevnou podlahou. Je to architektura zahradní, ozdobná, doplněná konstrukcemi, které umožňují uchycení popínavých rostlin, (K. Pavas, 2002). Ale doba se mění a taktéž definice. Altán je tedy jednoduše zahradní stavbou s širokým spektrem využití. A to je současnost.
 

Zasazení stavby do zahrady

Altán, je přezdíván také perlou zahrady. A estetiku i příjemné posezení znásobíme tím, že pro altán vybereme nejen vhodné prostředí, ve kterém vynikne. Ale zároveň doplní ostatní stavby na pozemku. Je důležité dbát na pečlivý výběr zvolených materiálů, aby celkově ladily s exteriéry.
 

Altán ze dřeva

Tradičním materiálem pro výrobu altánů je dřevo. Dřevo je oblíbeným materiálem, zejména pro své vlastnosti – tvrdost, pevnost, houževnatost a ohebnost. Také technologické vlastnosti dřeva – ohebnost, obrobitelnost, přijímání nátěrových a impregnačních hmot i schopnost udržet mechanické spojovací prostředky jsou nezanedbatelné. Dřevo je zkrátka prověřeno staletími a je to stále žádaná klasika, avšak vyžadující pravidelnou péči.
 

Altán z hliníku

Hliník je velmi lehký kov, nízké hustoty a šedé barvy. V moderním stavebnictví má hliník nezastupitelné místo, protože je pevný a zároveň lehký, lehce opracovatelný a jeho největším plusem je, že odolává korozi. Tato odolnost se dá ještě zvýšit speciálním práškovým nástřikem s možností různé barevné palety. Hliníková konstrukce altánu má bez zvláštní péče velmi vysokou životnost.
 

Plachtové altány

Altány s montovanou nerezovou konstrukcí v kombinaci s plachtou jsou levnější variantou klasických altánů. Krycí plachty jsou voděodolné a bezúdržbové. Jejich výhodou je mobilita. Díky snadné montáži jsou okamžitě připravené pro použití. Plachtové altány mohou sloužit nejen k zastřešení posezení, ale i dětského bazénku. Lze je s úspěchem využít i pro komerční účely, např. prodejní stánek.