MagazínJaký je ideální povrch pod zahradní pergolu?

Stavební příprava pergoly je velmi důležitým krokem. Při její montáži je nutné zajistit bezproblémové ukotvení do domu, správně vyvést elektroinstalaci, a především vytvořit stabilní podklad. Jak na to? Možností je spoustu.

Povrch musí pergole zajistit dostatečnou stabilitu a zároveň chránit konstrukci před korozí. Kotvení do země vždy vyžaduje rovný a upravený terén. A není to pouze o stavbě. Správně vybraný povrch rozhoduje také o celkové estetice, následující údržbě a další funkčnosti.

Závisí také na výběru podlahy. Ta musí sloužit našemu účelu. Každý materiál vyniká jinými vlastnostmi. Některé vyžadují větší péči, jiné zase špatně snášejí déšť a velmi se kloužou. Pokud terasa míří na jižní stranu, chce to variantu odolnější slunečním paprskům. Výběr nesmíme podcenit, jedná se totiž o výraznou položku v rozpočtu.

Betonová deska

Mnoho práce, ovšem velká stabilita. Betonová deska je stále velmi využívaným řešením. Její umístění je nevratné a polohu již nelze změnit. Nejprve je nutné vykopat jámu o hloubce cca 30-40 cm. Po zhutnění zeminy klademe cca 20 cm vrstvu hrubého štěrku. Ten opět upravíme například vibračním válcem či žábou.

Nyní je na řadě betonování desky o síle přibližně 10 cm. Jeho sílu můžeme podpořit kari sítí. Deska by neměla přesahovat půdorys pergoly, a to kvůli zatékání dešťové vody. Vše je nutné hned na začátku správně změřit. Zároveň nezapomeňte na mírný sklon.

Na betonovou desku můžeme umístit více druhů podlahy. Například tu dřevěnou. Svým vzhledem vždy splyne s okolní přírodou a dává celému prostoru punc originality. Pokud ji umístíme na betonovou desku, vytvoříme velmi stabilní podklad. Osvědčenou klasiku představuje smrk, borovice či sibiřský modřín. Stále častěji se volí tvrdá tropická dřeva.

Kombinací dřeva a plastu vznikl tzv. dřevoplast (WPC). Z přírodního materiálu si vzal elegantní vzhled, který doplnil o dostatečnou tvrdost, odolnost, stálost a snadnou údržbu. Dřevoplastová podlaha do pergoly vyniká snadnou montáží.  

Betonové obrubníky a správné lože

Pro betonové či keramické dlaždice nemusíme nutně betonovat desku. Vystačíme si s kvalitním a rovným podkladem. Základem se stává hrubší štěrk, který dostatečně zhutníme. Následně by měla přijít další vrstva již jemného štěrku. Ten pečlivě vyrovnáme. Obě vrstvy lze kombinovat s pískem či podpořit kari sítí. Takové lože je ohraničeno zabetonovanými obrubníky. Vždy je nutné myslet na dostatečný sklon pro odtok vody.

Na podloží následně klademe dlaždice, a to dle jejich zvoleného typu. Možností je velká spousta. Betonová dlažba je velmi stála a prakticky nezničitelná. Stejně jako keramická varianta může dojít k namrzání, proto je nutné podlahu obohatit o protiskluzné prvky anebo ošetřit chemickými látkami.  

Zámková dlažba pod pergolu

Tento typ je velmi oblíbený a z hlediska své pokládky se neliší od předchozích typů. Vrstva hrubého a jemného štěrku musí být dokonale vyrovnaná. Na ni se již pokládá dlažba, a to v daném systému, aby byl zachovaný vzor. Pokud vše sedí a podlaha je rovná, přichází zásyp pískem. Celý proces pokládání zámkové dlažby do pergoly je velmi rychlý.