MagazínJakou zvolit psí boudu?

Pes je označován jako nejlepší přítel člověka a v mnoha případech tomu tak i skutečně je. Ne ale všichni psi mají doma na růžích ustláno.

26.6.2017

Pes je označován jako nejlepší přítel člověka a v mnoha případech tomu tak i skutečně je. Ne ale všichni psi mají doma na růžích ustláno.
 

Venkovní bydlení
 

Nemusí to hned znamenat zlou vůli majitele, ale spíše jeho neznalost. Pelíšky našich čtyřnohých kamarádů mnohdy nejsou dostačující. Pokud bydlí pes s vámi v bytě, není to takový problém. Obvykle stačí, když se natáhne na stočenou deku nebo na psí polštář. Mnohem horší to bývá, když je pejsek odkázán na bydlení v boudě před domem. Hlavně podomácku spíchnuté boudy nejsou vždy adekvátní a neposkytují svým podnájemníkům příliš dobrý komfort.


 

Dvakrát měřte


Při stavbě boudy pro psa byste si nejdříve měli promyslet rozměry. I když máte teprve několikatýdenní psí miminko, neznamená to, že nemůže za pár měsíců rapidně vyrůst. Psi totiž rostou do cca jednoho roku života. U čivavy si asi dělat hlavu nebudete muset, ale už i takový jezevčík se během pár měsíců dokáže pořádně vytáhnout. Proto je lepší sestrojit rovnou větší boudu, než pak stavět zase novou, či dokonce nechat vašeho mazlíka trpět v malém kamrlíku. 
 

Zateplení
 

Budování psí boudy je dnes i trošku architektura. Pryč jsou doby, kdy stačily čtyři stěny a sedlová střecha. Moderní psí boudy vypadají jinak a hlavně nabízejí mnohem více pohodlí. Už to není pouze jedna místnost, ale nyní můžete pejskovi zařídit ložnici i s předsíní, což je v současnosti velice moderní řešení. Také je vhodné boudu tepelně izolovat. Zimy mohou být velice krušné a pes si nemusí kolikrát se svým vlastním tělesným teplem vystačit, zvláště je-li interiér větší, než by měl být.
 

Boudy z obchodu
 

Stavba boudy je kutilská záležitost a ne každý se tímto chce zabývat. V současnosti si lze vybrat ve specializovaných obchodech z mnoha druhů psích ložnic, které mají mnohem lepší vlastnosti než jejich většina postavená svépomoci.