MagazínJaké jsou typy hliníkových pergol? Znáte je všechny?

Jednoduchá zahradní stavba, která slouží k řadě účelů. Tak by se jednoduše dala charakterizovat pergola. Dnes ji známe ve velkém množství provedení při využití různých materiálů. Hliníková konstrukce nabízí nekonečnou variabilitu a výsledný typ se liší použitými doplňky, tvarem, zastřešením, rozměry či vzhledem. Znáte všechny druhy?

Hliník a zakázková výroba plní přání nových majitelů zahradních pergol. Konstrukci je možné vytvořit opravdu na míru. Výsledné provedení závisí na vlastnostech prostoru, kam bude stavba umístěna.

Klasické provedení

Trendem současnosti je elegantní a jednoduchá konstrukce. Ta je většinou doplněna o zastřešení z polykarbonátu či bezpečnostního skla. Úzké profily jsou přikotveny z jedné strany k domu. Boční i přední strana zůstává otevřená pro výhled do okolí.

Rohová varianta

Stále populárnější rohová pergola doslova objímá dům, ke kterému je přikotvena. Většinou se jedná o variantu velkých rozměrů. Vzniklý prostor se dá rozdělit na více částí. Jedna může sloužit k zahradnímu posezení, ta za rohem k uskladnění náčiní.

Moderní bioklimatika

Bioklimatická pergola vyniká svým zastřešením. Otočné lamely lze ovládat na dálku či se mohou řídit automaticky. Jejich poloha se odvíjí od počasí. Pokud prší, necháváme je zavřené. Za silného sluníčka zaujmou sklon, který nás chrání před paprsky.

Zastřešení balkonu či terasy

Lehkou hliníkovou konstrukci je možné instalovat také na balkony a terasy. Tímto krokem si můžete zvětšit obytnou plochu a venku trávit chvíle při dešti.

Samonosná pergola

Hliníková pergoly volně stojící je velmi elegantním prvkem celé zahrady. Konstrukce vždy zapadne do svého okolí. Jednotlivé profily můžeme nechat obrůst zelení. Stavba vždy bude plnit účel, ke kterému byla vybrána. Posezení u bazénu povýšíte na další úroveň.

Stínění pergoly

Doplňky tvoří celek. Stínění může chránit před přímým sluncem a zároveň přidat na soukromí. Kvalitní látka obohatí stavbu svým vzhledem.

Pergola stavebnice

Montáž hliníkové konstrukce je velmi jednoduchá. Do některých typů pergol se můžete pustit také svépomocí. Tzv. provedení stavebnice obdržíte rozložené na části a během několik hodin ho zvládne smontovat i kutil amatér.

Rolovací zastřešení pergoly

Tento typ zastřešení se hodí především ke komerčním účelům. Jedná se o předzahrádky restaurací, hospod a kaváren. Rolovací robustní pergola ovzláštní každé místo.