MagazínJaké jsou časté chyby při stavbě pergoly?

I při stavbě pergoly se často dopouštíme chyb.

I při stavbě pergoly se často dopouštíme chyb.

Špatný termín pro stavbu

Velkým problémem je špatně zvolený termín stavby pergoly. Logicky je nejlepší období od jara do podzimu. Nevhodným obdobím je konec podzimu, zima a začátek jara. Důležité je sledovat předpověď počasí, když stavíte pergolu, musí být hezky, bez srážek a bez silného větru.

Špatně zvolené místo

Další častou chybou při stavbě levné pergoly je špatně zvolené místo. Primárně bychom měli pergolu umístit ke konkrétní zdi domu. Lidé dělají největší chybu, když postaví pergolu na místo bez rozmyšlení a pergola není chráněna před větrem.

Špatná velikost

Pro koho je pergola určena? Jak v budeme trávit čas? Jak ji budeme využívat? Tyto otázky bychom si měli při výběru dřevěné pergoly rozmyslet. Častou chybou je nákup pergoly podle vzhledu, následně majitel zjistí, že vybrali špatnou velikost. Buď jde o malou pergolu, pod kterou se nevejdeme nebo naopak o příliš velkou pergolu, která spíše překáží.

Špatně zvolený materiál

Další častou chybou je špatně zvolený materiál a to buď s ohledem na okolí domu, kdy například hliníková pergola se do zahrady nehodí nebo s ohledem na náročnost údržby. Při nákupu tedy zvažte, do jakého prostředí bude pergola umístěna a zda máme skutečně čas pravidelně natírat dřevěnou pergolu nebo si vystačíme s pergolou z hliníku, kterou čas od času pouze omyjeme vodou.

Při správném výběru pergoly si ušetříme mnoho času později. Pergola vyžaduje také správné stínění a ochranu proti větru. I toto berte při nákupu v potaz. S výběrem vám pomohou také pracovníci obchodu, kde nakupujete.