MagazínJaká podlaha pod přístřešek pro auto aneb na čem parkovat

Zhruba 2/3 rodin vlastní osobní automobil a dokonce 1/5 jich využívá dva a více. Garážového stání je však nedostatek. Přístřešek pro auto se stává stále oblíbenějším řešením. Žádaná je především jeho jednoduchost a snadná realizace. Jaký podklad se stává ideálním pro tento typ stavby? Možností je více.

Přístřešek pro auto se svými vlastnostmi vyrovná zděné garáží. Díky kvalitnímu zastřešení chrání před silnými slunečními paprsky, deštěm a přívalem ledových krup. Nabízí snadné parkování, okolo automobilu zůstane vždy dostatek prostoru pro další manipulaci. Ohromnou výhodou je jeho cenová přijatelnost a snadná výstavba

Kvalita pro ochranu automobilu

V současné době se na trhu nachází velké množství typů přístřešku pro auto. Od složitějších variant až po ty, které je možné smontovat zcela svépomocí. Pro realizaci je nutná stavební příprava. Kvalitní podlaha pak rozhoduje o výsledných funkcí.

Podklad by měl splňovat alespoň základní kritéria. Musí být pevný, vodopropustný a odolný vůči oleji. Zároveň je nutné zohlednit i vnější vlivy. Pokud budeme k těmto faktorům lhostejní, může dojít k poškození nejen podlahy ale také automobilu. Jaké možnosti tedy existují?

Štěrkový základ

V první řadě je potřeba zpevněnou plochu dokonale vydrenážovat. Odtok vody je velmi důležitý pro následující měsíce a roky. A především v případě, že se rozhodneme pro štěrkový podklad. Jedná se o nejméně nákladné řešení, které je nutné následně zpevnit. To proběhne pomocí vrstvy jemné drti. Tímto krokem zamezíme prohrabávání kol a případnému odskakování nebezpečného štěrku. Tento typ je náročnější na údržbu.

Podkladová dlažba

Nepřeberné množství tvarů, rozměrů a kombinací. Podkladová dlažba nabízí velkou variabilitu a její vzhled je možné přizpůsobit okolí. Na výběr je klasická venkovní či zámková varianta. Její realizace je opět cenově přijatelná a lze ji provést zcela svépomocí.

Zatravňovací dlaždice

Pokud nechcete zahradu narušit výrazným typem cesty, je možné využít stávající travní porost. K tomu se využívají tzv. zatravňovací dlaždice. Ty se vyrábí v několika typech,  a to betonové nebo plastové. I když využíváme přírodní podklad, je nutné nepodcenit přípravu. Opět myslíme na drenážní drť.

Povrchu musí být zcela rovný, aby žádná dlaždice nevyčnívala. To by způsobovalo problémy při sekání. Následně je možné správně vysadit trávu. Tento krok je velmi důležitý. V letních měsících může dojít k rychlému vysychání a k nečekanému přiznání cesty.

Asfaltový podklad

Volba pro náročné. Realizace asfaltového povrchu je náročná na čas, prostředky i cenu. Výsledné provedení je dobré nechat na odborné firmě. Ovšem poté máte vystaráno. Jedná se o odolný, bezúdržbový a k automobilu šetrný povrch. Zároveň váš příjezd domů nebude téměř slyšet.