MagazínJaká je historie zahradních pergol a altánů?

Oba dva typy zahradních staveb mají za sebou skutečně velice dlouhou minulost, jak a kde se vlastně objevily poprvé.

18.1.2018

Zkusme tentokrát nahlédnout trochu do minulosti. Podívejme se, jaké zahradní stavby v dávných dobách zdobily naše pozemky. Velmi oblíbené byly už před mnoha staletími altány i pergoly. Oba dva typy zahradních staveb mají za sebou skutečně velice dlouhou minulost, rozhodně se nejedná o moderní výdobytky, jak by si možná někdo mohl myslet.


dřevěná pergola Woody ArcPočátky už ve starém Římě 

Když se ohlédneme za tím, jak dlouhou historii mají např. dřevěné zahradní pergoly, pak zjistíme, že jsme se ocitli kdesi ve starém Římě. Ano, opravdu už tak dávno si lidé začali stavět pergoly. Itálie je totiž zemí proslulou pěstováním víno a víno se zde pěstovalo už tenkrát. Vznikala spousta statků, zemědělských usedlostí, které obklopovaly vinohrady.
 

Staří Římané si pak oblíbili stavět pergoly na příjezdových cestách ke svým zemědělským usedlostem. Kolem sloupů pergoly se pak vinula vinná réva nebo jiné popínavé květiny. Příjezd tak byl velmi příjemný.

 

Podívejte se na video o dřevěných pergolách v nabídce
 


Směřujeme do dalekého Orientu

Určitě uznáte, že cesta od těchto typů pergol až k dnešní hliníkové pergole je docela dlouhá. Ovšem je naprosto logická. Zatímco dříve, v dávných dobách měly pergoly hlavně okrasnou funkci a daly se třeba využít jako místo na romantické procházky, dnes jsou stále více účelové. Slouží k posezení, odpočinku, grilování i jako místo dětských her.
 

Nabízíme také hliníkové pergol na zahradu
 


Podobný vývoj charakterizuje také zahradní altány. Za těmi se ale musíme podívat do starověkého Orientu, který je jejich kolébkou.


Cesta k praktickým kovovým pavilonům 

Před mnoha staletími zdobily orientální zahrady malé dřevěné pavilonky. Budily dojem lehkosti, vzdušnosti, stávaly se cílem romantických dostaveníček. Byly zdobené, vyřezávané, skutečně hezkým, příjemným objektem působícím radost. Móda pavilonků včetně těch orientálních pronikla i do evropských šlechtických zahrad.

A cesta od těchto lehounkých staveb k dnešním kovovým altánům zdobícím naše zahrady je také dlouhá a i u těchto objektů už v současnosti převažuje mnohdy funkčnost nad krásou.   
Více z kategorie: Pergoly