MagazínJak zvolit správný systém otevírání u zimní zahrady

Jak hodláte vaší zimní zahradu využívat? Prvotní otázka, kterou si musí položit každý. Chcete objekt využívat jako sezónní zastřešení, k přezimování rostlin nebo vytvořit celoroční obytný prostor? Dle vašich požadavků se pak nabízí tři základní typy. Pojďte se podívat na menší přehled.

Správný systém otevírání vás ochrání před nepříznivým větrem a deštěm. Zároveň dá vyniknout vašemu zastřešení a dokáže efektivně regulovat klima uvnitř objektu. To platí především v případě, že se zimní zahradu rozhodnete přímo propojit s interiérem domu. Který systém se nám nabízí? 

1) Skládací systém 

Tento typ vás nadchne maximálním komfortem snadné obsluhy. Složené panely zaberou minimální plochu a dle přání se dají otevírát různými způsoby, ať už jednodstranně či oboustranně, doprostřed nebo se skládat dovnitř a ven. Systém slouží jako bezpečné zavření a zajistí úplné otevření velkých ploch. První panel může sloužit jako dveře a vybavit se cylindrickou vložkou s klikou uvnitř nebo vně. 

Tuto variantu oceníte především, pokud toužíte ze zimní zahrady vytvořit relaxační prostor. V případě, že se ochladí, stačí zatáhnout boční stěny a vytvoříte útulný prostor. 
 

2) Posuvné stěny 

Volný přístup ke svěžímu vzduchu. Posuvné stěny komplexně kombinují velkoformátová křídla. Díky vícenásobné kolejnici můžete čelo zimní zahrady otevřít doširoka, jednotlivá křídla pak zůstanou na kolejnici, aniž by zabrala místo navíc. Ploché prahy a štíhlé profily podtrhují funkčnost a estetiku. 

Vytvořte tak nadčasový vzhled a zároveň zajistěte možnost jednoduše regulovat klima v interiéru. Posuvný systém je vhodný, pokud chcete zimní zahradu využívat například jako místo pro bazén nebo zde hodláte ukojit své botanické vášně
 

3) Posuvné skládací stěny, za roh

Kombinace předchozích variant snadno vytvoří volný prostor, u nichž jednotlivá křídla kloužou po jedné úzké kolejnici, aby se všechny panely kompaktně zaparkovaly po straně. Díky tomu se tak okna mohou posouvat přes roh v úhlech 90° až 270°. Při montáži v rovině lze navíc díky bezprahovému řešení docílit maximálně otevřeného efektu.