MagazínJak zastřešit pergolu?

Nezastřešenou pergolu nemůžeme využívat během špatného počasí, ale trpí také podlaha a dřevěná konstrukce.

Nezastřešenou pergolu nemůžeme využívat během špatného počasí, ale trpí také podlaha a dřevěná konstrukce. 
 

Zastřešení pergoly

Mřížka z dřevěných latí nebo trámků nás může ochránit před prudkým sluníčkem, nabídne příjemné závětří, ale v okamžiku, kdy začne pršet, nepomůže nám nijak. Mnoho z nás se rozhodne pro dodatečné zastřešení pergoly. Posedět pak můžeme venku i v případě, že prší. Materiál pro zastřešení pergol prošel poměrně velkým technologickým vývojem a je z čeho vybírat. 
 

Materiál na zastřešení pergoly

Dříve se používala nejčastěji lepenka nebo rákos, následně sklolaminát. Dnes se používá komůrkový polykarbonát, vlnité a trapézové PVC desky, trapézové polykarbonátové desky. Řešením je i posuvné zastřešení. Pergolu bychom měli zastřešit tak, aby skrz pronikalo světlo. Částečné zastínění zajistí konstrukce pergoly.  Lze také použít tradiční střešní krytinu nebo plech. 
 
Moderní polykarbonátové desky jsou průsvitné, pohltí UV záření a nejsou citlivé na výkyvy teplot, nedeformují se vlivem vysokých teplot a mají dlouhou životnost. Jednoduchá je také montáž. Vybrat si můžete více odstínů, například kouřový, červený či šedý. 

 

Hliníková pergola pro zastřešení terasy

Dřevěnou konstrukci pergoly plně nahradí hliníková pergola. Ochrání terasu, kterou využijete i v zimě. Hliníkové profily mají nízkou cenu a jsou naprosto bezúdržbové. Pergolu stačí omývat proudem čisté vody.  Pergola může být velmi moderním architektonickým prvkem.  Poslouží nejen na zastřešení terasy, ale také přístřešku pro auto. Zastřešení hliníkové pergoly můžete řešit stejně jako u dřevěné až v průběhu jejího používání. 
 

Kam pergolu umístit

Pergolu umístíme do zajímavého zákoutí, jako ochranu terasy nebo k ohništi. Doplňkem pergoly může být krb, udírna nebo z ní vytvoříte zahradní kuchyň. Pergola s rostlinami nijak nenaruší vzhled zahrady.