MagazínJak zařídit prostor zimní zahrady

Zimní zahrada dodává rodinnému domu komfort v podobě propojení s přírodou. Můžeme zde číst, pěstovat květiny, sedět s kávou nebo jen tak s přáteli. Jak si zařídit zimní zahradu, aby byla útulná?

Zimní zahrada dodává rodinnému domu komfort v podobě propojení s přírodou. Můžeme zde číst, pěstovat květiny, sedět s kávou nebo jen tak s přáteli. Jak si zařídit zimní zahradu, aby byla útulná?
 

Jak si vybavit zimní zahradu

V okamžiku, kdy plánujeme výstavbu zahrady, je pro nás důležité to, jak velká zimní zahrada bude a za jakým účelem ji stavíme. Je rozdíl, pokud v ní budeme pěstovat rostliny nebo v ní budeme jen odpočívat, zda bude s vytápěním nebo bez něj. Poté, co je stavba úspěšně dokončena, je potřeba  si zimní zahradu patřičně vybavit. 
 
Nejdůležitější je vhodně vybrat nábytek podle materiálu a barvy. Na nábytku rozhodně nešetříme, můžeme v zahradě trávit čas v létě i v zimě, takže je pohodlí důležité. Ideální je nábytek, který nebude narušovat soulad s přírodou. Nábytek by neměl být náročný na údržbu. Do nevytápěné zimní zahrady není vhodný kovový nábytek, do teplé či tropické zimní zahrady volte odolný nábytek, kterému nevadí neustálá vlhkost, například plastový, ale lze zvolit i nábytek ze dřeva nebo z ratanu. Z nábytku lze volit téměř jakýkoliv zahradní - sedačky, lehátka, taburety, stoly, židle, houpačky a další.
 

Nábytek podle materiálu:

  • dřevo - není nejlevnější, ale je to přírodní materiál s krásnou strukturou, například teakové dřevo odolá vysoké vlhkosti, povětrnostním vlivům i škůdcům. 
     
  • plast - je naopak velice levný, nabízí jednoduchou údržbu, ale vzhledem k dostupnosti barev a vzorů se nehodí úplně všude.
     
  • kov - je stabilní, odolný, má dlouhou životnost, nevadí mu slunce, déšť. Nevýhodou je, že se na sluníčku rozpálí a ve studené místnosti je chladný.
     
  • ratan - působí luxusním dojmem, v různých cenových relacích. Je velmi odolný a nenáročný na údržbu.
     

Příslušenství do zimní zahrady

  • osvětlení  a větrání- můžete vybrat LED diodové pásky, stmívající reflektory, úsporné žárovky. Nezapomeňte také na větrání a pořiďte střešní okna, ventilátory nebo větrací lišty. Klimatizace není vhodná pro citlivé rostliny. 
     
  • stínící prvky - venkovní markýzy, žaluzie, rolety či nejrůznější závěsy
     
  • topení -  ideální jsou tepelná čerpadla, které umí vzduch zahřát, ochladit i pročistit. Další možností jsou podlahové konvektory.
     
Nezapomeňte také na doplňky jako jsou svíčky, váza, polštáře, prostírání, které vám místnost zútulní. Nezbytnou součástí jsou samozřejmě také rostliny.