MagazínJak využít prostor malé zahrady

Mít vlastní zahradu je nenahraditelná záležitost, ať už se za vašim domem nachází jakkoliv velký kus přírody. Pokud disponujete menším pozemkem, je nutné s každým metrem zacházet šetrně. I tak je možné vytvořit dokonalou oázu pro váš odpočinek. Jak na to?

Především u větší měst je volných parcel ke stavbě pomálu. Řešení menších řadových domů je elegantní, ovšem většinou nenabízí velký prostor pro zahradu. Při jejím zařizování musíme myslet na budoucí využití, podle něho následně volíme skladbu prvků a architekturu.

Budoucí využití

Jste nadšený botanik, rodinný typ či toužíte pouze po příjemném prostředí? Začněte krátkým seznamem věcí, které chcete mít v zahradě. Inspirujte se na různých platformách, sociálních sítích a našich stránkách. Od plánování je jen malý krok k realizaci.

Využijte potenciál

Rozdělte zahradu na více funkčních míst. Pergola přikotvena k domu může ohraničovat odpočinkovou část. Následuje kousek přírody a vše skončí u další zahradní stavby. Ta bude sloužit jako zahradní domek, sklad náčiní či herní koutek pro děti.

Každý kout má svůj účel. Tak je nutné k tomu přistupovat. Rozdělte si zahradu podle něho. Nemusíte se bát kombinovat podlahy z různých materiálů. Ty následně proložit kouskem ryzí přírody. Pergola se může stát také místem pro parkování vozidla, jak vidíte na jednom z obrázků. 

Zachovejte si soukromí

V nové zástavbě se často domy nacházejí blíže u sebe a pocit soukromí může chybět. A nejedná se pouze o vizuální kontakt, ruch z ulice nebo silnice může narušovat nedělní odpoledne. V takovém případě může vstoupit do hry zimní zahrada. Její boční stěny izolují hluk a stínění vás může chránit před pohledy kolemjdoucích.  

Zapojte přírodu

Pokud se rozhodnete si zahradu rozplánovat na jednotlivé části, přizvěte na pomoc sluneční svit. Posezení umístěte tak, aby co nejvíce využívalo přírodního světla a tepla. Důležitý je také výhled. Není třeba se zbytečně okrádat o sousední les či louku. Pracujte i s nimi.

To samé platí o vašich botanických choutkách. Opět se řiďte pravidlem: „využijte každý kout“. Myslete také na využití vertikální sféry. Závěsné květináče či popínavé rostliny mohou ozvláštnit celý prostor.

Hliníková stavba na míru 

Menší zahrada dává omezené možnosti při výběru zahradní stavby. Ta musí splňovat řadu požadavků. Kromě vhodného barevného odstínu a doplňků, se alfou omegou stává správný rozměr. Hliníkový materiál zaručuje nekonečnou variabilitu, který zvládne i atypická řešení. S ním máte vždy jistotu, že celý prostor využijete bezezbytku.