MagazínJak vybrat zahradní fontánu

Zahrada, kterou obohatí jezírko, mini-vodopád nebo fontána, vypadá mnohem zajímavěji. Fontánu si můžete pořídit i do své zahrady.

Zahrada, kterou obohatí jezírko, mini-vodopád nebo fontána, vypadá mnohem zajímavěji. Fontánu si můžete pořídit i do své zahrady.

Jak vybrat zahradní fontánu

Zahradní fontánu vybírejte podle materiálu, která bude odpovídat vašim představám i vzhledu zahrady. Důležité je také vybrat vhodné místo, tak aby fontána působila v zahradě jako nerušivý element. Fontány se vyrábí z hornin či umělých materiálů, mohou být doplněny o LED svítidlo.

Instalace fontány

Výběr fontány není nijak složitý, řiďte se svým vkusem a požadavky. Na instalatérské práce je však lepší si pozvat odborníka. Budete mít jistotu, že provede správnou instalaci fontány a voda poteče tam, kam má.

Velikost fontány by měla být přizpůsobena velikosti zahrady i domu. Přívod vody by měl být co nejjednodušší. Na vybrané místo se vyhloubí jáma, do které se vloží čerpadlo, které dodává vodu do fontány. Čerpadlo se používá elektrické nebo solární.

Jakou fontánu? 

Kromě klasické kamenné fontány si můžete na zahradu pořídit fontánu, která je kaskádovitá, voda se různě přelévá. Můžete si vybírat z mnoha zajímavých modelů, které ozvláštní vaši zahradu. K fontáně si můžete umístit také zahradní posezení, vytvoříte si tak příjemné zákoutí pro chvíle odpočinku. Fontána by neměla být umístěna na přímém slunci, zejména pokud v ní budete mít ryby.

Fontána do exteriéru i interiéru

Nejen na zahradu, ale i do pokoje si můžete pořídit fontánu. Pokojové fontány slouží jako zvlhčovač vzduchu, zkrášlení a vylepšení interiéru. Do fontány můžete zasadit také vodní rostliny. Užitečné budou například v zimní zahradě nebo v prostorné hale. Fontána je zajímavou dekorací, poslouží také jako vhodný dárek. Vybrat si můžete z celé řady fontán podle svého vkusu i finančních možností.