MagazínJak vybrat vchodovou stříšku

Nechcete při vycházení z domu zmoknout, či jen chcete ochránit vstup před rozmary počasí? Pořiďte si zastřešení vchodu. V tomto článku vám poradíme, jak vchodovou stříšku vybrat.

Nechcete při vycházení z domu zmoknout, či jen chcete ochránit vstup před rozmary počasí? Pořiďte si zastřešení vchodu. V tomto článku vám poradíme, jak vchodovou stříšku vybrat.


Prvním krokem, jak vybrat vchodovou stříšku, jsou rozměry

Před pořízením nové vchodové stříšky je důležité mít jasno, jaké rozměry by měla mít, a to i s ohledem na prostorové možnosti v místech, kam hodláme stříšku umístit, v opačném případě pak nezřídka dochází k tomu, že se zakoupená stříška nad vchod jednoduše nevejde. Ujasněte si tedy požadovanou výšku, hloubku i šířku stříšky.

Zvolte správný tvar

Důležitým bodem při výběru vchodové stříšky je také její tvar, který by měl korespondovat nejen se zmíněnými prostorovými možnostmi pro umístění stříšky, ale zároveň i s celkovou architekturou domu a vzhledem vstupních dveří a jejich okolí.

Naprostou klasikou jsou pak jednoznačně obloukové vchodové stříšky, trendem posledních let zase stříšky s plochou střechou, případně šikmé zastřešení.


Jaký materiál, typ konstrukce či příslušenství?

Prim hrají jednoznačně hliníkové vchodové stříšky s polykarbonátem, moderní střešní krytinou, která vyniká vysokou odolností, atraktivním vzhledem a stejně jako hliník také prakticky nulovou potřebou údržby. Nabízí ideální poměr stínění a propustnosti světla, a navíc zpravidla disponuje účinným UV filtrem a zvýšenou nosností. Polykarbonátové vchodové stříšky pak k dostání v celé řadě barevných provedení, a to jak samotné nosné konstrukce, tak i polykarbonátu, který může být jak čirý, dýmový či v  odstínu hnědé, stříbrné a podobně.

K dostání jsou jak stříšky pro ukotvení ke zdi, tak samonosné vchodové stříšky, vhodné především pro zastřešení vchodu do restaurace, prodejny, bytového domu... Kromě typizovaných rozměrů můžete zvolit model, jenž umožňuje libovolné prodloužení zastřešení. Případně je vybaven praktickou boční stěnou.