MagazínJak vybrat pergolu?

Máte rodinný dům se zahradou a potřebujete poradit, jak vybrat pergolu? Čtěte dále.

Máte rodinný dům se zahradou a potřebujete poradit, jak vybrat pergolu? Čtěte dále.
 

Velikost pergoly je základ

Jako první je nutné udělat si jasno v tom, jak velká má nová pergola být.

Při volbě rozměrů berte v úvahu, k jakým účelům, kromě posezení s přáteli a rodinou, má pergola sloužit, kolik lidí by se pod ní mělo bez problému vejít. U pergoly větší než 25 metrů čtverečních navíc počítejte s nutností vyřídit si také stavební povolení, což se nevztahuje na většinu takzvaných hotových pergol, které jsou určeny k montáži svépomocí a mají zpravidla menší rozměry.
 

Jak vybrat pergolu podle materiálu?

Důležitá je také otázka materiálu. Naprostou jedničkou je v tomto směru již dlouhá léta hliník. Právě hliníkové pergoly totiž nejen, že zaujmou atraktivním a moderním vzhledem, který prakticky univerzálně ladí s každou stavbou, ale navíc nabízí dlouhou životnost a bezúdržbovost. Preferuje jen tedy většina našich zákazníků. Druhou možností jsou samozřejmě dřevěné pergoly, upřednostňované především zákazníky, kteří preferují přírodní vzhled a materiály.

Při výběru dále můžete zohlednit typ použité střešní krytiny, aktuálně nejpoužívanější materiál pro zastřešení pergoly představuje polykarbonát/lexan, který je odolný, velmi pěkně vypadá a zároveň nevyžaduje prakticky žádnou údržbu. Lexan pak na pohled připomíná sklo. Stejně tak ale v našem e-shopu Hobbytec najdete pergoly s celokovovou či celodřevěnou střechou, případně pergoly nezastřešené.

Jako podlaha pod pergolu se nejčastěji používá zámková dlažba, stále více na oblibě získávají rovněž WPC podlahy, které na pohled vypadají jako dřevěné, ale oproti dřevu mají řadu výhod.


Design a realizace

Po stránce designu pergoly je rovněž z čeho vybírat. V našem e-shopu tedy najdete jak samonosné pergoly, které lze umístit i mimo dosah domu, ale také pergoly ke zdi domu, kotvené do fasády. Případně pergoly se stíněním.

A jak už bylo řečeno výše, k dostání jsou nejen pergoly na míru, ale také typizovaná řešení, z nichž patří mezi nejžádanější levné pergoly z hliníku, které lze svépomocí sestavit už za odpoledne - na výběr je z mnoha rozměrů, barevných provedení či typů střešních krytin, ale i doplňkového příslušenství v podobě bočních sten, stínění pergol a podobně.