MagazínJak vybrat materiál pro opláštění zimní zahrady

Zimní zahrada se nemusí stát pouze sezónní záležitostí. Její služeb se dá využít celoročně a my si pak můžeme užít dny blízko přírodě i v chladných dnech. Důležitá je volba správného typu opláštění. Sklo nebo polykarbonát se stanou neocenitelným pomocníkem.

Zimní zahrada nedostala své jméno nadarmo. Důvodem její stavby je především možnost si užít venkovního posezení i za nepříznivých venkovních podmínek. Důležitou roli ve funkci hraje opláštění. Velké plochy se dají v horkých slunečných dnech otevřít a přinést chladný vánek do interiéru, naopak při větru, dešti nebo zimě chrání vnitřek před touto nepřízní. Jak se připravit na každou variantu? Rozhodující je výběr materiálu.
 

1) Jednoduché zasklení

Tento druh opláštění je dnes již spíše minulostí. Jeho funkční vlastnosti nezapadají do záměru vytvořit celoroční zimní zahradu. Výhodou je vysoká propustnost světla, ovšem v izolaci výrazně pokulhává. K tomu se přidává skutečnost, že na povrchu ve velké míře kondenzuje voda, což není ideální především při chladných dnech. 
 

2) Izolační sklo

Pokud jsou vaše plány se zimní zahradou daleko komplexnější a toužíte si pomocí ní rozšířit obytný prostor, izolační sklo se může stát vhodnou volbou. Jeho kouzlo spočívá ve vnitřím prostoru, mezi dvěma nebo více skly, který je hermeticky uzavřen a vyplněn suchým vzduchem nebo speciálními plyny. Ten vyniká nízkou tepelnou vodivostí. 

Osvědčenou klasiku představují dvojskla o šířce 24 mm. Ještě spolehlivější variantu nabízejí trojskla, která svými izolačními schopnostmi odolají každé roční době. Při jejich volbě je však nutné se poradit s odborníkem. Konstrukce zahrady musí být pro ně zcela uzpůsobena. 
 

3) Polykarbonát

Nerozbitný plast. Tak by se dal charakterizovat polykarbonát. Nízká hmotnost, příznívá cena a odolnost. To jsou hlavní výhody tohoto moderního materiálu. Jeho variabilita sedne ke každému typu zimní zahrady. Jeho lehkost je perfektním řešením pro zastřešení. Oproti sklu však nedisponuje dostatečným průchodem světla a při dešti může být trochu hlučný.