MagazínJak vybrat krbová kamna

Při výběru krbových kamen je podstatný jejich výkon. Je potřeba se rozhodnout o jaká krbová kamna máme zájem. Krbová kamna opatřená plechovým pláštěm budou hřát mnohem rychleji oproti kachlovým.

Při výběru krbových kamen je podstatný jejich výkon. Je potřeba se rozhodnout o jaká krbová kamna máme zájem. Krbová kamna opatřená plechovým pláštěm budou hřát mnohem rychleji oproti kachlovým. 
 

Jak koupit krbová kamna

Než se pustíme do nákupu, je potřeba si zjistit jaký má komín tah, jaký je průměr kouřovodu a jak velký je prostor, který budeme vytápět. 
 
Pro vytápění starší stavby je potřeba pořídit krbová kamna s dvakrát větším výkonem než u novostavby. Užitnou plochu vynásobte výškou stropu a získáte tak potřebnou hodnotu. 1 kW výkonu kamen stačí k vytopení 20 m3 prostoru.  Špatně vybraná krbová kamna se slabým výkonem budete chtít navýšit, čímž dochází k jejich přehřívání. Příliš silná kamna naopak prostor přetopí. 
 

Typy kamen

  • Kamna s teplovodním výměníkem - je potřeba je napojit na nový nebo stávající teplovodní rozvod, příjemné teplo se rozline po celém domě. Tato kamna lze využívat jako hlavní zdroj tepla. 
     
  • Klasická kamna - klasická krbová kamna vytopí pouze místnost ve které se nachází. Teplo můžete šířit pouze otevřenými dveřmi. Jsou pouze doplňkový zdroj vytápění. 
     
  • Peletová kamna - jsou nejmodernějším řešením, topí se v nich peletami. Mohou fungovat i bez složité obsluhy. 
     

Na co nezapomenout?

Chcete-li si pořídit klasická krbová kamna, neobejdete se bez komína. Musí mít dostatečný průměr kouřovodu. Komín si lze nechat postavit dodatečně. Důležité je mít také připravenou podlahu. Nechte si zkontrolovat její nosnost. Kamna postavte na nehořlavý materiál, ideální je dlažba. Okolo kamen nedávejte hořlavé předměty. 
 
Nebojte se zeptat odborníků jaká kamna vybrat pro konkrétní dům. Do kamen je vhodné investovat. Pokud mají kamna příliš nízkou cenu, zeptejte se proč. Mohou mít nižší účinnost nebo vyšší spotřebu paliva v porovnání s dražším modelem.