MagazínŠetřete náklady na vytápění správným výběrem

Hliníková okna vynikají svými izolačně tepelnými vlastnostmi. Díky tomu mohou být rozhodující složkou při úspoře ročních výdajů. Jak vybrat ty správné? Máme pro vás několik rad.

Nákup nových oken znamená sledovat nejrůznější kritéria. Jedním z nejdůležitějších jsou tepelně izolační vlastnosti. Tuto vlastnost mají hliníková okna na vysoké úrovni, navíc umí výrazně podrthnout tvář domova.

Alchymie s výběrem

Nákupem hliníkových oken získáte luxusní a mechanicky odolné zboží. Výběr lze učinit podle celé řady parametrů. Prvním a důležitým jsou izolačních vlastností. Vhodnou volbou zasklení docílíte koeficientu prostupu pro celé okno, který pomůže nízkoenergetickému provozu vytápění.

Je důležité si říci, zda bude mít vaše hliníkové okno dvoj nebo trojsklo. V tomto případě záleží velikosti oken, vašich preferencí ohledně teploty, orientaci světových stran i vnějším zastínění.

Další parametr, který by vás měl zajímat, je počet těsnění, které může zlepšit tepelně izolační vlastnosti. V případě, že potřebujete neprůhledná okna, lze si pořídit hliníková s ornamentálními skly, případně nerozbitné bezpečnostní sklo. Ochranu zvýší také kvalitní kování. Zvolit si můžete různé barvy okenních rámů a nejrůznější doplňky.

Odlišnosti od plastových oken

Hliníková okna se vyrábí z vícekomorových profilů, tím mají přerušený tepelný most a středové těsnění. Svými vlastnostmi splňují požadavky pro nízkoenergetické a pasivní domy, a to jak rodinné, tak bytové i komerční.

A čím vynikají nad plastovými okny? Hliník je velmi pevný a odolný materiál s vynikající dlouhou životností. Díky mimořádně tvarové stálosti je na rozdíl od plastu vhodný i na skutečně velké plochy, které budou hodně namáhány a vystaveny náročným povětrnostním podmínkám i tepelným změnám. Díky tomu je možné na hliníková okna instalovat trojsklo a tím ještě více ušetřit potřebnou energii v domácnosti.

Vybrat si můžete hliníková okna Hobbytec Aluminium. Na výběr máte pestrou škálu druhů i velikostí, můžete si tak přizpůsobit okna svým potřebám.

Jaký materiál zvolit pro hliníková okna

Hliníkové profily jsou vyráběny protlačováním hliníku přes matrici při vysokých teplotách. Díky tomu lze vytvořit přesné profily s potřebnými průřezy. Po ochlazení se nařežou na potřebnou délku a dále se zpracovávají tepelně, čímž získají svou pevnost. Pokud vám tento materiál samotný připadá chladný, můžete vybírat také z dalších dvou kombinací materiálů:

Slitina hliníku a dřevo: V tomto případě se spojí estetický hliník s vynikajícími vlastnostmi dřeva. Dřevěný vnitřní profil je ukryt v ochranném hliníkovém plášti.

Hliník s plastem: Můžete si vybrat profil z plastu a hliníkový plášť nebo lze mít vnitřní profil z hliníku a plast bude působit jako povrchová úprava. Tím jsou výrazně ovlivněny technické vlastnosti těchto oken.