MagazínJak topit chytře v krbových kamnech

Chcete vytopit prostor rychle, efektivně a za příznivou cenu? Naučte se topit chytře.

11.10.2017
 
Chcete vytopit prostor rychle, efektivně a za příznivou cenu? Naučte se topit chytře.
 

Optimální teplota v místnosti
 

Příliš nízká teplota není v bytě příjemná, ale totéž platí i pro příliš přetopené místnosti. Ideální teplota v běžné místnosti se pohybuje kolem 21˚C. Avšak v ložnici během spánku je zdraví prospěšnější teplota nižší. Příjemně prohřátou místností by pak měla být koupelna. I když topíte, je zapotřebí dostatečně větrat. V topné sezóně je vhodnější větrat intenzivně a krátkodobě.
 

Krbová kamna
 

Krb bývá nejčastěji umístěn v hlavní obytné místnosti, kde je žádoucí teplota kolem 21˚C. Horkovzdušná kamna jsou ideální pro zvýšení teploty v místnosti, kde jsou umístěná. Teplovodní krbová kamna už dokážou vyhřát celý dům, jestliže jsou napojená na ústřední topení. Také se jimi dá ohřívat i voda. A přestože jsou dražší, než horkovzdušná kamna, v delším časovém horizontu představují značnou úsporu.
 

Čím topit
 

V kamnech lze topit peletami, briketami, uhlím nebo dřevem. Avšak některá kamna jsou uzpůsobená pouze na palivo ze dřeva, jiná zvládnou i kombinaci dřeva a uhlí. Dřevo je nejrozšířenějším palivem už vzhledem k jeho pořizovací ceně. Pokud nepočítáme čas, který je potřeba strávit při jeho zpracování a uskladnění.
 

Palivové dřevo
 

Dřevo k topení lze zjednodušeně rozdělit na tvrdé a měkké a vězte, že při topení lze využít oboje. Ačkoliv má měkké palivové dříví nižší výhřevnost, je výborným pomocníkem při roztápění krbových kamen. Zvláště dřevo z jehličnanů, rozhoří v krbu velmi rychle. Pak už je lepší začít přikládat tvrdé dříví, které má vysokou výhřevnost.
 

Uskladnění palivového dříví
 

Aby dřevo mělo co nejlepší výhřevnost, je potřeba zajistit jeho kvalitní vysušení. Dřevo by mělo ve vhodných podmínkách prosychat nejméně jeden rok. Tyto podmínky, proudění vzduchu a sucho, lze zajistit uskladněním dřeva ve vhodném dřevníku. U krbových kamen pak lze dřevo uložit do stojanu na dřevo.