MagazínJak správně vybrat mobilní dům

Mobilní domy, mobilheimy nebo mobilhomy jsou v posledních letech skutečně oblíbeným způsobem, jak vyřešit svou aktuální otázku bydlení. Poslouží skvěle jako objekty k rekreaci, dočasný přístřešek a v některých případech také k bydlení trvalému. Jak si správně mobilní dům vybrat, abyste byli skutečně spokojeni?

Mobilní domy, mobilheimy nebo mobilhomy jsou v posledních letech skutečně oblíbeným způsobem, jak vyřešit svou aktuální otázku bydlení. Poslouží skvěle jako objekty k rekreaci, dočasný přístřešek a v některých případech také k bydlení trvalému.  Jak si správně mobilní dům vybrat, abyste byli skutečně spokojeni? 

 

Podle čeho vybírat mobilní dům


Podle stáří domu

Mobilní domy mají životnost okolo 40 let. Vše záleží na tom, jak se majitel o něj stará a udržuje jej a také na klimatických podmínkách místa, kde je dům postaven. Stáří domu vás musí zajímat především v případě, že kupujete starší dům.
Starší  mobilní domy se hodí na sezónu pro zahradkáře či rybáře. V případě, že chcete dům obývat celoročně, pak rozhodně zainvestujte více. Vyberte si dům nový nebo starý maximálně pět let. Mnohé vám o stavu domu prozradí podvozek. 
 

Podle velikosti: čím větší, tím lepší

V České republice najdete v nabídkách nejčastěji mobilní domy se šířkou 3,1 nebo 3,7 m a ačkoliv je rozdíl jen 60 cm, tento rozdíl v již stísněných prostorech skutečně poznáte. Pro celoroční obývání volte tedy raději větší dům. 
 

Podle vybavení

Luxusní mobilheimy bývají už zpravidla vybavené. Kuchyně a koupelna mají standardy podobně jako vybavené byty a okna jsou izolační dvouvrstvá. Přesto není důvod investovat veškeré své finance do samotné koupě domů. Může se stát, že dům bude vyžadovat další investice. U celoročně obyvatelného domu je nutné investovat do pořádného zateplení, nakoupit musíte i vybavení. 
 
Mobilní domy jsou vybaveny podvozkem na kolečkách, které se hodí pouze k přesunu na kratší vzdálenosti. Chcete-li dům převézt na větší vzdálenost, je potřeba použít podvalník či kamion určený k přepravě těžkých nákladů.