MagazínJak sladit pergolu s domem aneb nebojte se vzorníku RAL

Barevný odstín jednotlivých prvků na zahradě změní povahu celého prostoru. Přístřešek pro auto, zimní zahrada, plot, zahradní domek a pergola. To vše je nutné sladit navzájem a především s exteriérem i interiérem domu. Zvažujte, kombinujte, zkoušejte a hlavně promýšlejte.

Vše začíná prvotním konceptem. Vzhled zahrady a složení jednotlivých prvků máte prozatím pouze v hlavě. Přeneste myšlenky na papír, vemte do ruky barevný vzorník RAL a nebojte se kombinovat. V nabídce je až 230 odstínů. 

Ukázka vybraných odstínů vzorníku RAL

Každý prvek rozhoduje 

Pokud je dům na svém místě, přichází na řadu celý exteriér. Ten tvoří zahrada a prostor před stavbou. Pokud toužíte vytvořit opravdu příjemné, pro návštěvníky nezapomenutelné místo, každý prvek bude hrát svojí roli. Od přístřešku pro auto v přední části až po složení květin a zahradní stavby v zadním prostoru. 

Současná nabídka prvků je široká. Materiál a jeho barevný odstín lze vytvořit zcela na míru. Není třeba dělat kompromisy. Závisí pouze na vás. Současná doba přeje kombinaci bohaté zeleně a kovových staveb. Hliník přináší nekonečnou variabilitu a neutralitu ve svém provedení, přitom si získává pozornost elegancí a moderním vzhledem. 

Jak sladit pergolu? 

Pergola se postupně stává nezbytnou součástí českých zahrad. Stejně jako zimní zahrada obohatí celé místo svojí funkčností i vzhledem. Mezi zahradními stavbami vyniká svojí schopností vytvořit kombinaci s každým prvkem. Kompromisy nejsou na místě. Antracitový odstín je stále oblíbenou variantou, ovšem již dávno ne povinností. Konstrukce je v nabídce v široké paletě barev. 

Ladit s domem 

Jedná se o nejproblematičtější část rozhodovacího procesu. Pergola se stává spojením a přechodem mezi domem a zahradou. Nabízí se buďto pergolu dokonale sladit s fasádou nebo vytvořit velmi sofistikovaný kontrast, který dodá místu na dynamice. Pokud je dům v bílé barvě, nabízí se tmavší barvy jako je antracit či široká nabídka šedé. 

Ladit s okny

Okna jsou výrazným prvkem. Nepodceňte je. Často se naše obavy týkají rozdílnosti materiálu. Budou plastová okna ladit s hliníkovou pergolou? Odpověď je snadná. Ano, budou. 

Ladit s interiérem

Velká skleněná posuvná okna vedoucí na terasu zcela propojují prostor pod pergolou s interiérem domu. Tyto dva prostory by měly k sobě ladit. Pokud máte interiér provedený v industriálním stylu, stejné atributy ocení i pergola.    

Ladit s plotem

V tomto směru je dobré zvolit kontrastní barvy. Pergola ve studených barvách se hodí k plotu v teplém odstínu. Například kombinace šedé a tmavší červené působí velmi zajímavě.  

Ladit s květinami 

Zde se můžete doslova vyřádit. Pergolu v bílém, šedém i antracitovém odstínu lze doslova obsypat květy v nejrůznějších barvách.