MagazínJak skladovat úrodu

Je známo, že jsme vyhlášení zahrádkáři, kteří si pořizují zahradu pro potěšení. A velké potěšení nám přináší i velká úroda a pak se občas stává, že už nemáme sílu více zavařovat, že už se nám nic nevejde do mrazáku a začneme přemýšlet, jak ještě skladovat to nadělení, které se nám urodilo. Můžeme úrodu uskladnit ve sklepě nebo ještě lépe vysušit v sušičce.

13.10.2017

Je známo, že jsme vyhlášení zahrádkáři, kteří si pořizují zahradu pro potěšení. A velké potěšení nám přináší i velká úroda a pak se občas stává, že už nemáme sílu více zavařovat, že už se nám nic nevejde do mrazáku a začneme přemýšlet, jak ještě skladovat to nadělení, které se nám urodilo. Můžeme úrodu uskladnit ve sklepě nebo ještě lépe vysušit v sušičce.
 

Uskladnění ve sklepě
 

Mnohé druhy zeleniny a ovoce jsou vhodné k uskladnění ve sklepních prostorech. Pokud je sklep dobře větrán a je v něm chladno a sucho je vhodný pro uskladnění jablek, hrušek, brambor, mrkve, petržele i cibule a česneku. Každá zelenina či ovoce však chtějí své. Uskladnit se navíc dají jen bezvadné kusy v perfektní kvalitě ne ovoce spadané ze stromu.
 

Jablka a hrušky
 

Jablka a hrušky by měly mít stopku a sklízet by se měly těsně před jejich dozráním. Jablka i hrušky ve sklepě „dojdou“. Ovoce opatrně vyskládejte do přepravek, nejlépe v jediné vrstvě, abyste měli přehled, kdyby začal některý kousek zahnívat. Bedny pak lze dále skládat na sebe.
 

Kořenová zelenina a brambory
 

Mrkev, kedlubny, petržel, celer je dobré nechat důkladně proschnout. Nať zkrátit na cca 15cm a zeleninu zasypat v bedně čistým pískem. Pokud je ve sklepě malá vzdušná vlhkost je dobré písek občasně malinko pokropit. Brambory vydrží na vhodném místě ve sklepě až do jara, ale musí být v chladu a temnu. Brambory před jejich uskladnění přeberte a ulož to vysušené na jutové pytle.
 

Jiné možnosti
 

Co dělat, když nemáte sklep? Nebo je sklep pro uskladnění nevhodný? Nebo je zeleniny a ovoce tolik, že už se nevejdou ani do sklepa. Pak nezbývá než začít zeleninu a ovoce sušit. Sušit lze prakticky cokoliv, jen je potřeba vědět jak a v čem sušit. A po vysušení zeleninu a ovoce vhodně uskladnit. Není vhodné sušit ovoce a zeleninu na slunci nebo při velmi vysokém teple. Ideální je pro sušení sušička.
 

Sušička
 

Sušička na ovoce je vhodná nejen k sušení ovoce a zeleniny, ale i k sušení bylinek, květin nebo také k sušení masa. Vždy je však potřeba potraviny k sušení řádně připravit. Výborným pomocníkem je sušička s časovačem. Ač se některé sušičky zdají být malé. Mají vícero plat, a proto lze do jednotlivých pater vyskládat třeba celý košík právě nasbíraných hub.
 

Jak připravit ovoce a zeleninu
 

Vybrané plodiny je potřeba nejprve omýt a nakrájet na menší části. Nejlépe plátky, které by měly být stejně silné. Tyto je potřeba vyskládat na tác, na kterém by se neměly vzájemně překrývat. Nastavte program sušení dle návodu a vždy po pár hodinách zkontrolujte. Zelenina i houby by měly být po usušení tvrdé a ovoce měkké a pružné.