MagazínJak skladovat krbové dřevo

Topení dřevem, ať už v kotli nebo v krbu, není ani dnes nic neobvyklého. Proto pro vás máme tipy, jak skladovat dřevo - čtěte dále.

Topení dřevem, ať už v kotli nebo v krbu, není ani dnes nic neobvyklého. Proto pro vás máme tipy, jak skladovat dřevo - čtěte dále.
 
U topného dřeva je důležitá úroveň vlhkosti. Ta by měla být okolo deseti až dvaceti procent, kdy je topení s ním nejefektivnější. Mnoho prodejců už takto připravené dřevo nabízí k prodeji. Pro vás je tedy důležité vědět, jak skladovat krbové dřevo, aby si dané vlastnosti ponechalo.

 

Pozor na uzavřená místa
 

Ta rozhodně nejsou ideální, protože je třeba, aby dřevo mělo kontakt s dostatkem vzduchu. Jako špatné řešení pro skladování tedy se tedy jeví:
 
  • Garáž s sklep
  • Zahradní domek
vláště je to chyba v případě, kdy používáte teprve čerstvé dřevo, které musíte nejprve důkladně sušit. Zde dokonce hrozí riziko, že se vlhkost z jednotlivých polen přesune do samotného domu, konkrétně do stěn.

Jak skladovat krbové dřevo správně?


Pro správné skladování dřeva je třeba mít k dispozici vzdušný přístřešek na dřevo. Pokud ho stavíte nebo umisťujete, je dobré vědět, že by měl stát u návětrné strany domu. Ideálně potom tam, kam také svítí několik hodin sluneční paprsky.

Samozřejmě zapomínat bychom neměli ani na to, že je ideální skladovat již naštípaná polena. Nejenom, že mezi nimi lépe proudí vzduch, ale máme je ihned připraveny na samotné topení. Zde opět připomeňme, že čím lépe vzduch proudí, tím lépe a rychleji a lépe dřevo schne. Zároveň zde díky tomu není prostor pro vznik plísní.

Důležitý je také správný způsob uložení dřeva. Vhodné je, když je spodní vrstva alespoň 20 centimetrů nad povrchem terénu. Eliminujete tak riziko pronikání vlhkosti ze země. Pokud používáte polena s kůrou, doporučuje se umisťovat je tak, aby byly kůrou dolů.  Správný přístřešek na dřevo by měl rovněž eliminovat jak pronikání vody klasicky skrz střechu, tak by měl mít i boční stěny, které zabrání navlhnutí za deštivého počasí vlivem bočního větru.

Jak dlouho dřevo skladovat?


To je také velmi důležitá otázka. Pokud se jedná o čerstvé dřevo, které bylo teprve nedávno skáceno, je třeba počítat s tím, že své ideální vlastnosti si na základě takového uložení získá zhruba za dva roky. To již bude mít onu optimální vlhkost v rozmezí 10 – 20 procent. Pokud využíváte zakoupené již dostatečně suché dřevo, že je dostatečně usušené, je možné jej skladovat v podstatě jakkoliv dlouho. A navíc je ihned připraveno k použití - vhození do krbu.