MagazínJak si zařídit doma akvárium?

Každý člověk touží mít doma alespoň kousek přírody. Schází vám také kousek přírody?

Každý člověk touží mít doma alespoň kousek přírody. Schází vám také kousek přírody? 

Pořiďte si akvárium

Základem pro domácí akvárium je správná nádrž o objemu 15-20 l, samozřejmě můžete mít i mnohem větší. Na dno akvária je potřeba dát štěrk. Jako dekoraci použijete rostlinky živé nebo umělé. Štěrk můžete volit v libovolných barvách a velikostech.

Nezbytná filtrace

Základem akvária je pak filtrace a vzduchovací technika. Buď si pořídíte filtr napojený na motorek nebo malé ponorné čerpadlo s filtrační vatou. Nezbytné je také osvětlení, které dotvoří ráz celého akvária. Nad větší akvárium lze namontovat zářivkové těleso, nad menší akvárium vám postačí lampička. LED diody jsou ideální kombinací, nevadí, pokud spadne žárovka do vody.

Osvětlení

Intenzitu osvětlení je potřeba zvolit podle rostlinek, které budou v akváriu nasázeny. Pod slabším osvětlením se daří spíše mechorostům a dalším nenáročným rostlinkám. Rybičkám zajistíme světlem také střídání režimu dne a noci. V chovatelských potřebách najdete také různé vychytávky jako skrýše, dekorační kameny, kořeny a samozřejmě rybičky, síťky a krmivo. Doporučujeme také topné těleso do vody. 

To nejlepší nakonec

Jakmile máme akvárium zařízené, pořídíme si rybičky. Čím je akvárium menší, tím je vhodnější koupit malé druhy rybek. Vybírejte však takové, které nežijí ve velkých hejnech nebo skupinách. Nezapomeňte se informovat do jaké velikosti dorůstají a jaké mají požadavky na společnost. Můžete zvolit čichavce, krunýřovce jednopruhé, paví očka, sekavce, bojovnice pestré, ty však dávejte do akvária samostatně bez jiných druhů rybek. Konkrétní výběr záleží také na daném sortimentu obchodníka, u kterého rybičky kupujeme. Akvárium je potřeba náležitě udržovat, pravidelně čistit a veškerou techniku je nutné kontrolovat. Jen tak se dočkáte krásného akvária plného rybiček.
obr.