MagazínJak si poradit se zahradním odpadem

Po celý rok, ale zejména na podzim máme na zahradě větší množství odpadů z ořezaných větví. A jejich pálení je nejen neekologické, ale také zakázané. Vhodnější je větve zpracovat a opětovně na zahradě využít. Ideálním pomocníkem se stává drtič nebo štěpkovač. Jaké jsou základní rozdíly?

Drtíč

V drtiči se mechanicky zpracovává odpad z větví buď pomocí rotujících nožů nebo se dřevní hmota vtahuje do zařízení, které se nazývá řezací válec. Tam je následně rozmělněná. V nabídce máme dva základní typy.

Zahradní drtič MTD S 2500 je nožový drtič s výkonem 2500 W a zpracuje větve do průměru 4 cm. Je vybaven bezpečnostní pojistkou a průhledným plastovým boxem na drcenou dřevní hmotu. Objem boxu je 45 litrů. Celková hmotnost drtiče je 24 kg, ale drtič je opatřen kolečky. A tak stačí stroj lehce naklonit a pomocí koleček přesunout na vhodné místo.
 

Riwall PRO RES 2844 B zpracování dřevo pomocí válce na štěpku. Jeho výkon je 2800W a je schopen zpracovat větve do průměru 4,4 cm. Stroj má motorovou brzdu a elektronickou ochranu proti přetížení. Je vybaven také zpětným chodem v případě zaseknuté větve. Sběrný transparentní box má objem 60 litrů. Transportní kola i madlo zaručují snadnou manipulaci se strojem. Použitá technologie vykazuje velmi nízkou hlučnost oproti jiným strojům.

Štěpkovač

Štěpkovač si snadněji poradí s větvemi suchými či alespoň několik dní proschlými. Ty nařeže na štěpky 2 až 3 cm dlouhé. Vše se pak dá použít do krbových kamen nebo jako mulč na záhon
 

Prohlédnout více z kategorie Zahrada