MagazínJak se vypořádat se sněhem na terase

Čerstvá bílá pokrývka se již brzy stane součástí ranního probuzení. S ní jde v ruku i odklízení sněhu a ledu v okolí domu. Jak postupovat v případě terasy? Jistě nesmíme tuto situaci podcenit. Některé materiály mohou pod silnou vrstvou trpět.

V zimní období je terasa opravdu pod mírným tlakem. Nízké teploty a především sníh může nenávratně poškodit její strukturu a ovlivnit funkčnost. Jak se správně na období kolem vánoc připravit? 

Myslete na materiál

Jak už bylo napsáno, některé materiály nemusí být v zimě tolik odolné. A podle toho je náležité zvolit správnou péči. Jedná se především o terasu přírodní povahy. Dřevo je dobré mít neustále bez sněhu a ledu. Pokud tak nemůžeme učinit, je nutné povrch správně impregnovat. V takovém případě by měly zimu přečkat i dřeviny z exotických krajů. 
 

Jak terasu správně očistit

Pokud je naše terasa vyrobena z opravdu kvalitních materiálů, nemusíme se bát prasklin a dalšího poškození. V mnoha případech však toužíme místo využívat i během zimního období. Nejúčinějším nástrojem se v tomto případě stává hrablo z plastu nebo dřeva. Nedoporučujeme brát kovovou verzi, ta může způsobit nepříjemné škrábance. 
 

V případě plastu se dá k urychlení tání využít soli. Tu lze aplikovat do maximálně -5 stupňů Celsia. Při nižších teplotách se její účinky ztrácejí a příliš zatěžuje okolní zeminu. Po odstranění sněhu je dobré místo opláchnout vodou, aby se smyly všechny stopy ledu.

Dejte pozor, aby se na dřevěné terase nevytvořily fleky. Může nastat situace, že je na pozdim budeme muset zbrousit, napustit olejem a případně znovu natřít.