MagazínJak připravit skleník na zimu

Bublinková nebo termoreflexní folie, případně izolační dvojsklo. Možností jak zateplit skleník je hned několik. Každopádně nám tento proces pomůže prodloužit vegetační sezonu našich rostlin. V zimním období je tak možné uchránit naší menší botanickou zahradu před nástrahami chladného počasí.

Cílem skleníku je ochránit některé rostliny před promrznutím. V chladném období se jedná například o některé choulostivější rostliny, zimní zeleninu a nařízkované sazeničky. Jeho funkčnost se dá ještě zvýšit správným zazimováním. Jaké máme v tomto směru možnosti? 

1) Dvojité sklo 

Až 80 % tepla se z interiéru vytrácí skrze skleněné plochy. Dvojité sklo je nejspolehlivnějším variantou a pomůže nám i při pěstování exotických plodů. Jedná se o poměrně nákladnou variantou, ovšem maximálně spolehlivou. 

2) Bublinková folie 

Pokud naše zahradnická práce ve skleníku nevyžaduje aplikaci dvojitého skla, oblíbeným řešením jsou polyetylenové folie s bublinkami. Ty je dobré vybrat trochu hrubší, aby propouštěly méně světla a dokázaly izolovat teplo. Celý systém lze kdykoliv sundat a využít jiným způsobem. Následně lze folii použít jako obalový materiál při ochraně zboží nebo v bazénu. 
 

3) Termoreflexní folie

Termoreflexní folie představuje další variantu zateplené skleníku. Ta má po celém svém obvodu dvojitou stěnu, kdy dutinu v plášti vyplňuje vakuum. Celý systém neprodyšně uzavírá vzduch, čímž se dosáhne velmi dobrých tepelně izolačních vlastností.