MagazínJak pracovat s polykarbonátem

Polykarbonát lze zařadit mezi termoplasty, které se zpracovávají vstřikováním nebo lisováním za tepla. Jde o materiál hojně a úspěšně využíván ve všech průmyslových odvětvích. Otázku, jak s tímto materiálem pracovat, si však nejčastěji kladou stavebníci a kutilové.

Může se stát, že si pořídíte polykarbonátové desky a hned s nimi nepracujete a tak je potřeba desky vhodně uskladnit. Optimální uskladnění je v interiéru. Při venkovním uskladnění je nutné ho překrýt stavební smršťovací folií. Ta také zabezpečí, aby do komůrek nevnikl prach a nečistoty.

Jak zpracovat desku

Polykarbonátovou desku budete pravděpodobně upravovat na požadovaný rozměr řezáním. K tomu je vhodná pila s vysokými otáčkami. Je lepší pomoci si při dělení vodící lištou. Deska se zpracovává i s folií, protože po jejím odstranění dochází ke vzniku elektrostatické náboje, což je nepříjemné při práci a navíc lze desku dělícími nástroji poškrábat.

Doporučení

Piliny děleného polykarbonátu častokrát napadají do komůrek. Aby byl zachován estetický vzhled polykarbonátové desky, je potřeba piliny z komůrek odstranit. Vhodnější než vyklepávání je jejich odsátí vysavačem nebo ještě lépe odstraněním pomocí kompresoru.

Instalace desek

Polykarbonátové desky jsou opatřeny ochranou proti UV paprskům. Tato vrstva je běžně nanášená z jedné strany desky a výrobce musí tuto stranu zřetelně označit. Pokud máte desku bez tohoto označení, pravděpodobně vám polykarbonát příliš dlouho nevydrží. Ochranná vrstva musí být instalována vždy směrem k slunci. A komůrky polykarbonátu je potřeba instalovat ve směru toku vody.

Podívejte se na výhody polykarbonátu

 

Na co si dát pozor

Polykarbonátové desky nejsou pochozí, i přestože snesou vysokou zátěž a tlak. Nezapomeňte otevřené konce komůrek chránit před prachem a nečistotami. Desky je proto potřeba zalepit vhodnou páskou a ukončovací lištou. Speciální páska vhodná k uzavření komůrek nepropustí do komůrek nečistoty a hmyz, ale zároveň propustí ven případný kondenzát.

Prohlédnout více z kategorie Materiál pro zastřešení pergol