MagazínJak postavit venkovní ohniště

Máte zahradu a milujete opékání nebo grilovaní? Přečtěte si, jak postavit venkovní ohniště. Možností je více.

Máte zahradu a milujete opékání nebo grilovaní? Přečtěte si, jak postavit zahradní ohniště. Možností je více.
 
Začneme naprostou klasikou, která se hodí hlavně na opékání buřtů, nebo na klasické grilování kuřat. Stačí vykopat několik centimetrů hlíny, a to kruhového průměru. Kolem naskládejte kameny nebo cihly a je hotovo. Návod, jak postavit venkovní ohniště skutečně jednoduše, tímto končí.
 

Zkuste zděnou variantu

Pokud vám jde o lepší provedení, které může být součástí volné plochy na vaší zahradě, nebo altánu či pergoly, zkuste postavit venkovní ohniště ve zděné variantě. Co k tomu potřebujete?

Cihly a spojovací materiál – tedy maltu. Rozhodněte se, zda bude mít klasický kulatý tvar, nebo o mnoho praktičtější obdélníkový. Velikost ohniště by se měla odvíjet od toho, jestli počítáte pouze s klasickým grilováním kuřat, párků a dalších běžných pokrmů, anebo třeba i s opékáním celého prasete.
 
 V podstatě stačí vybraný prostor jenom obezdít a ohniště, tedy grilovací prostor pro různé pochoutky je hotový.
 

Jak postavit venkovní ohniště jinak? Zkuste krb

Druhou možností, jak postavit venkovní ohniště, je alternativa v podobě krbu. Postup je podobný, jako v předchozím případě. Opět bude třeba stavební materiál, ale v tomto případě se už neobejdete bez nutnosti mít dostatek zkušeností. A zároveň se jedná o cenově náročnější řešení.
 

Kupte si hotové řešení

Pokud nejste manuálně zruční, nemáte dostatek zkušeností ani času, anebo prostě jen chcete něco lepšího, než pár naskládaných cihel kolem dokola, je ideální volbou pořízení hotového přenosného ohniště, které postavíte prakticky kamkoliv a je okamžitě připravené k používání.  Přenosné ohniště jsou zároveň cenově dostupné. 
 
Stejně tak lze pořídit i zděné ohniště či krb, kdy v balení obdržíte nejen upravené tvárnice, ale také návod na sestavení.