MagazínJak postavit skleník

Některé rostliny požadují při pěstování mnohem vyšší teploty, nebo i vlhkost. Jak obojího dosáhnout? Odpověď vám přinese náš postup spojený s tím, jak postavit skleník.

Některé rostliny požadují při pěstování mnohem vyšší teploty, nebo i vlhkost. Jak obojího dosáhnout? Ideálním řešením bude postavit skleník. A právě na to, jak postavit skleník se zaměříme v tomto článku.
 

Klasická stavba není jednoduchá

Jak již bylo zmíněno, skleník je nezbytný z toho důvodu, abychom mohli rostlinám zajistit přesně takové klima, které ke svému bezproblémovému růstu potřebují. To je spojeno hlavně s vyšší teplotou, stejně jako i s vyšší vlhkostí. Toho lze dosáhnout i různými alternativními způsoby, kam se řadí třeba možnost vybudovat skleník z prázdných velkých zavařovacích sklenic, které jsou spojeny maltou. 
 
Jedná se o řešení celkem jednoduché, ale v souvislosti s opatřením daného stavebního materiálu velmi náročné. Nehledě na fakt, že je použito klasické sklo, které sice má velmi dobrou propustnost světla, ale na druhou stranu je velmi křehké. Dá se tedy říci, že i když se stavba podaří, je nutné počítat s tím, že skleník může být poškozen celou řadou různých faktorů, od nepříznivého počasí, až po vaši nepozornost a neopatrnou manipulaci s čímkoliv právě v oblasti vašeho skleníku.
 
Druhá cesta spojená s postupem, jak postavit skleník svépomocí, je obtížná hlavně proto, že je třeba myslet na nutnost vybudování samotné kostry skleníku a následného opláštění. Kdo nemá v daném směru zkušenosti, může udělat několik chyb, kam se řadí:
  • Volba špatného materiálu
  • Špatné ukotvení nebo spojení
  • Nevhodný tvar
I to jsou důvody, proč se od klasických cest upouští a lidé raději volí metody, které jsou jednodušší a v konečném důsledku mohou být i levnější. Podívejme se na ně.
 
 

Jak postavit skleník levně a jednoduše?

Prostě si ho koupíte. Dnes je na trhu bohatá nabídka variant, které se liší jak svým tvarem, tak svým umístěním nebo použitím, stejně jako se mohou lišit třeba i svou velikostí a celkovou užitnou plochou. Při výběru doporučujeme zohlednit jak plochu na vaší zahradě, tak i rostliny, které do něho chcete umístit. Při nákupu obvykle vidíte jeho výslednou podobu a znáte rozměry, což vám při výběru výrazně pomůže.
 
 

Jakmile dané řešení zakoupíte, je rada jak postavit skleník celkem jednoduchá. A to z důvodu, že daný postup souvisí jenom se smontováním konkrétní konstrukce a dále s umístěním jednotlivých stěn. Jelikož jde o připravenou skládačku, máte jistotu, že v balíku najdete vše potřebné k tomu, aby skleník vypadal tak, jak vypadat má. Jediné, co budete řešit, je příprava plochy pro umístění a ukotvení do země. Vše ostatní už jenom realizujete dle návodu.
 

Využití moderních materiálů

Hotové skleníky kromě jednoduchosti stavby nadchnou i tím, že jsou vyráběny z lehkých a přitom odolných materiálů. Mohou to být například hliníkové konstrukce, zatímco samotné tělo je vyráběno z polykarbonátu. Oproti klasickému sklu to znamená jak vysokou odolnost, tak zcela přirozeně i mnohem delší životnost. Daná výplň vydrží nepřízeň počasí, i větší kamínek odlétnutý při sekání
 
 
trávy. Navíc potěší i cena daného řešení. Ty nejvýhodnější dnes není problém pořídit za ceny, které začínají na nižších tisících korunách.
 

Výhodou je také příslušenství

Pamatujte, že postup jak postavit skleník by měl zohledňovat i budoucnost. Právě zde musíme zmínit další výhodu již hotového řešení. A to z důvodu, že je s ním kompatibilní celá řada praktického příslušenství. Může se jednat třeba o různé police, které dovnitř umístíte, stejně jako může jít o možnost instalovat automatická okna, díky kterým bude teplota ve skleníku udržována vždy v potřebné výši, jaká je třeba. I to jsou hlavní pozitiva daného řešení, které je dnes pro většinu zahrádkářů tou nejlepší cestou, spojenou s poměrem cena/výkon.


Tipy na skleníky za výhodné ceny:

Skleník Quanso 3x2m, aktuálně za 9 420 Kč
Polykarbonátový skleník s ocelovým pozinkovaným rámem. Bezúdržbový, dodávaný formou stavebnice. Nyní jako dárek: Fóliovník v hodnotě 2 120 Kč ZDARMA. 
Více o produktu + video z montáže








Skleník URANUS 8300 sklo 3 mm zelený, aktuálně za 38 023 Kč
Skleník z eloxovaných hliníkových profilů, opatřený prosklením z tvrzeného bezpečnostního skla. Sklo je čiré, takže je dovnitř krásně vidět.