MagazínJak postavit přístřešek pro auto

Nemáte možnost mít svůj vůz umístěný v garáži a přemýšlíte, jak snadno, rychle a levně postavit přístřešek pro auto? Stačí si vybrat materiál, který preferujete, určit rozměry, aby se do nich vešel Váš vůz, a objednat.

Nemáte možnost mít svůj vůz umístěný v garáži a přemýšlíte, jak snadno, rychle a levně postavit přístřešek pro auto? Stačí si vybrat materiál, který preferujete, určit rozměry, aby se do nich vešel Váš vůz, a objednat. Obdržíte v podstatě stavebnici, kterou stačí správně sestavit a namontovat. Na rozdíl od garáže k postavení přístřešku na auto nepotřebujete složitá stavební povolení. Postačí oznámení stavebnímu úřadu, a pokud vybrané místo přímo sousedí s vedlejším pozemkem, měli byste se domluvit s jeho majiteli, zda mu to nebude vadit.
 
TIP: Máte-li malé auto, zvažte stavbu přístřešku, pod které se vejde alespoň středně velké auto; co kdybyste si časem pořídili jiný typ vozu?
 

Výhody přístřešku oproti zděné garáži:

  • Nízká cena
  • Není třeba stavební povolení
  • Rozmanité rozměry
  • Ochrana vozu proti korozi – rychlejší osychání
  • Snadnější parkování
  • Možnost rychlého výjezdu bez nutnosti zavírat garáž
Dřevěný přístřešek na auto Hobbytec

Kryté garážové stání během jednoho víkendu

Pod přístřeškem je Vaše auto chráněno před povětrnostními vlivy – před větrem, deštěm, sněhem či kroupami. Udělejte přítrž rannímu odhrnování sněhu z kapoty a oken! Zastřešení také chrání vozidlo před sluncem a slunečním zářením; nepoškozuje se lak, jako při nadměrném vystavování slunečnímu záření a interiér vozu se tolik nepřehřívá. Není tedy nutné zapínat klimatizaci ještě před výjezdem.
TIP: Umístěním garážového přístřešku ke zdi domu nebo garáže získáte prostor chráněný z jedné strany. Lze jej také využít jako místo k venkovnímu posezení.

Výběr materiálu: dřevo nebo hliník?

Dřevo je nadčasový materiál, který má stálé vlastnosti. Ale je třeba o ně pečovat a čas od času natřít a nalakovat. Hliníkové přístřešky pro auto jsou levnější, snadněji se montují a lze je umístit prakticky do každého prostoru, pro svůj moderní, avšak decentní vzhled se hodí k moderní novostavbě i ke staršímu domku. Jde tedy spíše o to, vybrat materiál, který je Vám sympatičtější a který lépe ladí se vzhledem Vašeho domu.

Garážový přístřešek na dvě auta

Dnes již není neobvyklé, že každý dospělý v domácnosti má svoje auto. Potřebujete-li tedy garážové stání pro dvě auta, máte na výběr z několika variant. Můžete postavit jedno zastřešení větších rozměrů, nebo spojit dva přístřešky k sobě, a to buď do písmene A nebo do písmene Y.

Hliníkový přístřešek na auto Hobbytec  Hliníkový přístřešek pro 2 auta

Jak tedy postavit přístřešek pro auto?

Záleží na Vás, jestli si troufáte na stavbu svépomocí, anebo využijete naše montážní služby. Můžete si vybrat příslušné zastřešení a jeho rozměry, případně barvu a my Vám vše přivezeme a namontujeme. Rozhodnete-li se pro stavbu svépomocí, zašleme zboží na dobírku. V balení najdete veškeré součásti, potřebné pro rychlou montáž přístřešku, a taktéž podrobný návod vedoucí k úspěšnému zhotovení zastřešení.
  1. Nejprve je důležité vybrat místo (ale to už jste jistě udělali před objednávkou zboží) a přesně zaměřit. Dbejte na to, aby se Vám pod přístřešek dobře zajíždělo a daly se pohodlně otevřít dveře. Také výška není zanedbatelným rozměrem – když vystoupíte z auta, mělo by Vám nad hlavou zůstat ještě alespoň půl metru prostoru.
  2. Nejdříve se staví nosné sloupky. Je nutné je umístit dostatečně hluboko do země (minimálně 60 cm), případně je zabetonovat, aby odolaly i silnému větru či podmáčené půdě. Ideální podlahou je betonová nebo vydlážděná plocha. Auto může stát rovněž i na hlíně, ovšem musíte počítat s případným roznášením bláta. Pokud tedy neplánujete betonové podloží, je vhodné umístění alespoň zatravňovacích dlaždic, případně vysypání štěrkem apod.
  3. Ke sloupkům připevněte nosníky střechy a dokončete základní konstrukci. Poté se namontuje střešní konstrukce, na níž bude držet střešní krytina – nejvhodnější jsou polykarbonátové desky. Jsou oblíbené pro svoje stálé vlastnosti, odolnost proti povětrnostním vlivům a moderní vzhled.
  4. Nakonec se pokládá střešní krytina. Důležité je zatmelit všechny spáry ve spojovacích místech, tedy mezi jednotlivými polykarbonátovými deskami a spáry podél zdi, je-li přístřešek umístěn u domu. Nainstalujte okapy a může si klidně začít pršet.

Prohlédněte produkty z kategorie: Přístřešky na auto