MagazínJak postavit pergolu za jedno odpoledne

Stavba pergoly svépomocí byla ještě nedávno úkolem výhradně pro zkušené kutily, který vyžadoval precizní plánování, shánění materiálu, povolení... Dnes už to neplatí.

Stavba pergoly svépomocí byla ještě nedávno úkolem výhradně pro zkušené kutily, který vyžadoval precizní plánování, shánění materiálu, povolení... Dnes už to neplatí.

Vlastní pergolu si totiž dokážete postavit i bez letitých zkušeností. A díky změně stavebního zákona také většinou bez stavebního povolení nebo přípravy základů. A to i za méně než 30 000 Kč.

Jak je to možné? Důvodem jsou pergoly stavebnice s jednoduchou, ale odolnou montovanou konstrukcí ze dřeva nebo hliníku, které najdete na HobbyTec.cz v sortimentu privátní značky OneTrade.

U levných hliníkových pergol máte na výběr z 16 rozměrů - od 3x3 až po 14,4x3 m. S použitím propojovacích prvků pak můžete spojit více pergol do jedné sestavy o libovolné ploše. To znamená, že pergola může růst spolu s tím, jak rostou vaše nároky na její prostor.


Tip: pergoly ze dřeva


Pro zakrytí pergoly je použit prakticky nerozbitný polykarbonát - odolá i silnému krupobití, zajistí ideální poměr světla a stínu a zároveň vypadá elegantně.

Pro ještě větší zastínění a soukromí jde konstrukci doplnit o boční stínící panel, který funguje i jako ochrana proti větru.

V balení s pergolou obdržíte jednotlivé montážní díly, které ve 2 sestavíte s použitím přiloženého návodu už za jednoho odpoledne – pouze se základní sadou nářadí. Na rozdíl od klasického řešení se nemusíte zatěžovat přípravou základů, protože součástí dodávky je rovněž kotvící sada pro ukotvení pergoly do země (na libovolný pevný povrch) a napojení na fasádu.


Dřevěné pergoly stavebnice

Součástí sortimentu jsou také stavebnicové pergoly z lepeného dřeva. Sériová výroba pergol zároveň umožňuje uzpůsobení na míru vašim požadavkům. Sami si zvolíte rozměr, typ a zabarvení polykarbonátového zastřešení. Včetně kteréhokoli z až 24 dekorů dřevěné konstrukce.

Stavba pergoly z lepeného dřeva je na rozdíl od hliníkové stavebnice náročnou záležitostí, vyžadující profesionální montáž. Standardně ji proto dodáváme včetně montáže. Hlavní výhodou je tedy přizpůsobitelnost, odolnost použitých materiálů a rychlost montáže ve srovnání se stavbou pergoly shodných rozměrů svépomocí.

Prohlédněte si také ostatní: Pergoly