MagazínJak postavit levný dům

Plánujete vlastní bydlení a hledíte především na cenovou dostupnost? Podívejte se s námi na možnosti, jak postavit levný dům.

Plánujete vlastní bydlení a hledíte především na cenovou dostupnost? Podívejte se s námi na možnosti, jak postavit levný dům.

Vlastní bydlení nemusí být nutně spojováno jenom s klasickou cihlovou stavbou, jejíž stavba je časově a finančně náročná i v případě, že se jednoduchý rodinný dům menších rozměrů. Obzvláště v případě, že stavbu svěříte kompletně stavební firmě, což je v řadě případů nutnost. A pokud vás napadne, že si dům postavíte od základů sami, jen s pomocí rodiny a přátel, možná ušetříte za práci, která zpravidla tvoří největší položku, ale materiál musíte pořídit stejně. Ne vždy se to podaří za výhodnou cenu, případně v potřebné kvalitě a množství.


Ve výsledku se tak stavba oproti plánu protáhne a až neúměrně prodraží - úspory tak jsou minimální či nulové. Přitom možností, jak postavit levný dům, je hned několik.

Jaké máte v tomto směru možnosti?

Dřevěný skelet

Jde o variantu, kdy jsou přímo na místě stavby zhotovovány dřevěné skelety, a to ze dvou vrstev – vnitřní a vnější. Mezi tyto vrstvy přijde izolace a dané rámy jsou následně montovány tak, až vznikne celý dům. Výhodou tohoto řešení je kromě rychlosti a jednoduchosti stavby i nízká cena.

Často můžete některé stavební, zejména ty přípravné, realizovat sami a tím ještě něco ušetřit.


Sendvičové panely

Podobné řešení, jako v předchozím případě. Stejně jako postup stavby, jelikož i zde dochází k montáži jednotlivých panelů. Se specifikacemi od výrobce či od vás samotných.  I zde platí, že dům může stát již za několik dní. Výhodou, že můžete ovlivňovat vlastnosti sendvičových panelů a tedy to, kolik tedy bude stát běžný metr a tedy výsledná stavba.

Vrstvené dřevo

Další z cest, jak postavit levný dům. Zatímco v předchozích případech jsou používány různé druhy a vrstvy dřevěných materiálů, zde je využíváno dřevo surové. I když je dražší, stále můžeme mluvit o tom, že stavba bude finančně výhodnější, než v případě klasické zděné budovy. Díky kvalitnějšímu provedení lze ocenit i lepší výsledné vlastnosti.

Dřevěný skelet

Jak postavit nejlevnější dům tímto způsobem? Základem je kostra domu ze surového dřeva – z trámů, na kterou jsou postupně montovány jednotlivé stěny. I zde platí, že pozitivem je rychlost stavby, stejně jako to, že při ní můžete asistovat. Výhodou je také to, že jednotlivé stěny mohou být z různých materiálů, a to nejenom souvisejících se dřevem.

Mobilní dům jako další levná alternativa ke zděné výstavbě

I mobilní dům, a nemáme na mysli mobilheim, představuje moderní a finančně výhodné řešení výstavby RD. Aktuálním trendem jsou modulové domy, které:
  • Nabídnou velkou variabilitu
  • Mají příznivou cenu
  • Jde je v budoucnu rozšířit
Právě celoroční mobilní domy z modulů jsou vyhledávaným řešením jako startovací bydlení mladých párů a rodin.