MagazínJak postavit levně dům

Stavba domu nemusí být nutně spojena jenom s klasickým zděným řešením. Chcete-li vědět, jak postavit levně dům, máme pro vás pár tipů.

Stavba domu nemusí být nutně spojena jenom s klasickým zděným řešením. Chcete-li vědět, jak postavit levně dům, máme pro vás pár tipů.
 
Mnoho lidí si myslí, že stavba domu musí být spojena nutně jenom s využitím cihel a zdlouhavých a zpravidla i finančně náročných technologických postupů. Opak je však pravdou, způsob, jak postavit lev dům, může být mnohem jednodušší. Ideálním řešením jsou montované dřevostavby.
 

Jak postavit levně dům tímto způsobem?

Montované dřevostavby mohou mít několik variant, které se liší primárně nejenom použitým materiálem, ale i technologií výstavby. 
 

Stavba z dřevěných skeletů

Jedná se o jedno z nejjednodušších řešení, tomu odpovídá nejenom cena, ale také rychlost celé výstavby. Dřevěné skelety lze charakterizovat jako dřevěný rám, který využívá dvě stěny. Ten vznikne přímo na staveništi a následně je postupně montován, čímž vzniká samotná stavba. Díky dvojstěnám je zároveň možné použít různé typy izolačních materiálů, jako například:
 
  • Foukanou izolaci
  • Minerální vatu
     
Pokud mluvíme o možnostech levného domu, je  třeba říci, že právě toto řešení je cenově nejvýhodnější. Příkladem může být dům s obytnou plochou přes 100 metrů čtverečných, který pořídíte i za méně než milion korun.
 
 

Stavba ze sendvičových panelů

Druhá varianta montovaných dřevostaveb je spojena se sendvičovými panely. Jedná se také o postup, který je označován jako panelová dřevostavba. V obou případech platí, že každý sendvičový panel je vyráběn v příslušných halách, na místo stavby je dopraven a zde je spojen. Výhodou tohoto řešení je to, že dům může stát už za pár dní.
 

Panely z vrstveného dřeva

Jedná se o alternativu k výše zmíněnému postupu. Jenom s tím rozdílem, že se jedná o panely z masivu. Ty se následně opracují do potřebných rozměrů a poté se smontují. Toto řešení je oproti dvěma předchozím o něco dražší, ale zároveň odolnější.
 
 

Dřevěné skelety

Jedná se o stavbu využívající klasickou dřevěnou konstrukci s využitím trámů. V podstatě jde o postavení pevné kostry domu, na kterou se následně montují jednotlivé stěny, tedy panely. Výhodou je, že se mezi trámy mohou vkládat jak desky, tak i sklo, nebo třeba zdivo.
 
 

Klasický srub

Poslední varianta montovaných dřevostaveb má podobu roubenky. Jelikož je tato stavba celá vyrobená z masivních trámů, je i finančně nejnáročnější. Při porovnání s klasickou zděnou konstrukcí však může být stále cenově výhodnější.
 
 

Řešením může být i mobilní dům

Dalším způsobem, jak postavit levně dům, je koupit si mobilní dům, nemáme však na mysli mobilheimy, ale plnohodnotné celoroční modulové domy. Ty vycházejí z klasického mobilního domu, ale vypadají jako běžná zděná stavba. Jednotlivé moduly jsou spojovány do požadované sestavy tak, aby nejen po stránce dispozic splňoval vše, co klasický zděný dům. Výhodou této technologie výstavby je  i možností budoucího rozšíření. 
 
 
Modulový mobilní dům s plochou okolo 50m2, což odpovídá středně velkému panelákovému bytu, pak pořídíte už za cca 750 000 Kč. Vzhledem k tomu, že byty ve větších městech běžně stojí podobné částky, je to jeden z hlavních důvodů, proč popularita mobilních modulových domů každoročně roste. Obzvláště oblíbené jsou jako startovací bydlení mladých párů a rodin.
 

Tip na mobilní dům/dřevostavbu za výhodnou cenu:

Montovaný dům BERNARD 5,8mx8,6m 107m2, aktuálně za 534 336 Kč
Kvalitní dřevostavba se čtyřmi pokoji z kvalitního a odolného dřeva severské borovice. Montáž mohou zajistit naši profesionálové, ale stejně tak lze tento montovaný dům sestavit svépomocí.




Mobilní dům celoroční 10x4m (40m2), aktuálně od 687 700 Kč
Zateplený mobilní dům pro celoroční bydlení, dostupný v různých stupních výbavy. Řešený jako modulová stavba, umožňuje tedy vzájemnou kombinaci a spojení vícero modulů tak, aby vzniklo cenově dostupné bydlení podle vašich představ. Dům je energeticky nenáročný, s možností úprav vzhledu a vybavení.