MagazínJak postavit kurník pro slepice

Nevíte, jak postavit kurník pro slepice? Přečtěte si tento článek a zjistěte, jaké máte možnosti.

Nejenom na venkově, ale všude, kde je k dispozici zahrada,  je možné chovat různá užitečná zvířata. Třeba slepice. Jsou nenáročné, nepotřebují žádnou speciální stravu a stačí jim jenom pár metrů čtverečných. Vhodným základem je výběh kombinovaný se zázemím v podobě kurníku, který se dá postavit hned dvěma způsoby.
 

Klasická stavba

Časově náročnější varianta, vhodná spíše pro zručného kutila. I stavbu obyčejného kurníku je třeba naplánovat, přinejmenším je vhodné mít představu:

 

  • druhu stavebního a spojovacího materiálu
  • dispozicích a řešení konstrukce
  • kolik prostoru potřebujete
Dále vám tedy nesmí chybět zručnost, dostatek času a odpovídající nářadí. Pokud materiál a vše ostatní máte, ideálně doma, takže nemusíte nic složitě shánět, může být stavba kurníku od základu svépomocí finančně nejvýhodnější. V opačném případě se může výrazně prodražit. Nehledě na množství práce, která vás čeká. 
 

Jak postavit kurník pro slepice jednoduše?

Pokud ale kurník potřebujete, ale nechcete ztrácet čas, jsou pro vás lepší volbou již hotová řešení.  Představují totiž způsob, jak postavit kurník pro slepice snadno a rychle. 
 
V takovém případě si kurník koupíte hotový. Samozřejmě nikoliv sestavený, obdržíte jej demontovaný v krabici.  A podle přiloženého návodu jej krok za korkem sestavíte jako stavebnici. Podobně jako skříň nebo jiný nábytek. Už za pár desítek minut tak máte kurník postavený a připravený k použití. 
 

K dispozici jsou různé varianty

Stavebnicové kurníky jsou k dostání jak v provedení pro 2-3 slepičky, ale také celé hejno. Záleží tedy na vašich potřebách a možnostech, jestli dáte přednost patrovému kurníku s výběhem a zázemím - dřevěným vnitřním přístřeškem a oplocením. Vstup do kurníku i sběr vajec je snadný.