MagazínJak postavit kůlnu?

Potřebujete na své zahradě zázemí pro nářadí, techniku a další věci? Podívejte se, jak postavit kůlnu a jaké existují hlavní možnosti.

Potřebujete na své zahradě zázemí pro nářadí, techniku a další věci? Podívejte se, jak postavit kůlnu a jaké máte možnosti.
 
Kůlna je dnes nezbytnou mnoha zahrad, kde slouží jako užitečný prostor pro úschovu nářadí a zahradního vybavení či materiálu. Vše tak má své místo a nepovaluje se všude možně po zahradě, čímž zajistíte ochranu před rozmary počasí, prodloužíte jejich životnost a zároveň omezíte či cela zabráníte případné krádeži obsahu kůlny...
 
Toto jsou praktické tipy, jak postavit kůlnu jednoduše:
 

Klasická stavba

Ta ještě mezi jednodušší řešení nepatří. Kromě samotné výstavby vyžaduje přípravu od plánu až po shánění vhodného materiálu, což si vyžádá dlouhé hodiny či dny času. Zároveň jde o alternativu zahradního domku, takže by měla být výsledná kůlna odolná, pevná, bezpečná nejen pokud jde o statiku... Kdo tedy nemá dostatek času a především zkušeností, neměl by se do stavby kůlny kompletně svépomocí raději pouštět. Už jen proto, že existuje řada jednodušších řešení, v odpovídající kvalitě a za dostupnou cenu.
 

Jak postavit kůlnu z plechu?

Nyní už se dostáváme k jednodušší možnosti - stavbě kůlny z plechu. Nikoliv však od základu, ale s využitím již hotových řešení, určených k rychlému a snadnému sestavení svépomocí během hodiny či dvou. Výhodou je rovněž nízká pořizovací cena a pestrý výběr modelů s menšími i většími rozměry. Samozřejmě v různých barevných provedeních, vyrobených z vícero typů plechů, které jsou zpravidla už při výrobě ošetřené proti korozi, takže jsou bezúdržbové a mají dlouhou životnost.
 

Zkusit můžete také dřevo

Stejně jako plechové kůlny, jsou i kůlny dřevěné k dostání ve formě stavebnice. Vyznačují se vyšší cenou, za to však více připomínají klasický zahradní domek a v případě volby větších rozměrů nemusejí nutně sloužit jen jako odkladiště vybavení, ale klidně i jako malá zahradní chatka. Řada z nich tak i na první pohled vypadá. Do zahrady se tedy i v tomto směru hodí více. 
 

Hitem jsou plachtové kůlny

A na závěr jsme si nechali aktuální hit, tedy plachtové kůlny. Ty se zpravidla skládají z ocelové a krycí plachty, nejčastěji z voděodolného a tepelně spojovaného polyetylenu. Potěší nejen velmi nízkou pořizovací cenou, ale také montáží, která je běžně otázkou 45 - 90 minut. Stejně rychlá je i případná demontáž, plachtová kůlna tak umožňuje i rychlý přesun, je-li potřeba. Případně úschovu. Část našich zákazníků si je rovněž pořizuje jako garáž pro motorku či zahradní traktor.