MagazínJak postavit dřevník

Dřevo na topení, grilování, nebo třeba do krbu by mělo mít vždy adekvátní vlhkost. Zjistěte, jak postavit dřevník, aby bylo vždy uskladněné tak, jak by uskladněné být mělo.

Dřevo na topení, grilování, nebo třeba do krbu by mělo mít vždy adekvátní vlhkost. Zjistěte, jak postavit dřevník, aby bylo vždy uskladněné tak, jak by mělo.
 
Správné dřevo by nemělo být ani příliš vlhké, stejně jako by nemělo být přesušené. Ideální je, pokud má optimální vzdušnou vlhkost. I z toho důvodu je často skladováno venku. Zde je nutné zajistit, aby na něj nepršelo nebo nebylojinak vystaveno vlhkosti. Takovou situaci pomůže vyřešit správný dřevník, nebo jiný přístřešek na dřevo.
 

Jak postavit dřevník?

Klasická stavba nemusí být tak komplikovaná, jak si dnes mnozí myslí. Zvláště z důvodu, že záleží také na místě, kam ho umístíte. Pokud to bude pod střechu vašeho domu, může být dřevníkem třeba jenom narychlo stlučená konstrukce z několika prken. Ta může v mnoha případech bez jakýchkoliv problémů vyhovovat nenáročnému skladování.
 
Pokud plánujete skladovat dřevo nikoliv pod vaší střechou, ale jenom u zdi, nebo ve volném prostoru, je správná odpověď na otázku: Jak postavit přístřešek na dřevo, o něco složitější. I zde by měla být základem konstrukce, se kterou je nutné myslet i na sestavení střechy. Ta by měla mít i dobrou izolaci, aby na dřevo nezatékalo. Jde tedy o náročnější postup, při kterém budete potřebovat:
 
  • Různý stavební materiál
  • Spojovací materiál
  • Pilu, kladivo a řadu dalšího nářadí
 

Jak postavit přístřešek na dřevo snadno?

Pokud si říkáte, že by bylo mnohem jednodušší konkrétní přístřešek koupit hotový, a jenom ho smontovat, máme pro vás potěšující zprávu. Pokud hledáte způsob, jak postavit dřevník jednoduše a rychle, máte na výběr z celé řady hotových dřevníků. U některých je třeba pevné spojení, jiné stačí jenom sestavit bez nutnosti využít jakýchkoliv spojovacích materiálů. I to je unikátem, který nezklame.


Dřevník také nemusí to být nutně jenom klasická konstrukce se stříškou. Lákadlem jsou třeba i varianty, které mají tvar šestiúhelníku. Náročné následně potěší varianta z pletiva a střechy, která má kulatý půdorys. 
 
 
Dřevo je zde umístěno do výšky a kdykoliv připraveno k použití. Samozřejmě také s jistotou, že bude ochráněno před deštěm. A ceny takových řešení? Mohou začínat na nižších tisících, což není o moc dražší v porovnání s tím, kolik by vás stál veškerý materiál na stavbu svépomocí.

Nehledě na ušetřený čas.  Vhodným doplňkem k dřevníku jsou pak vozíky na dřevo.

Tipy na přístřešky a stojany na dřevo za výhodné ceny:

Stojan na dřevo Sadr 122x25x103 cm, aktuálně za 1 198 Kč
Menší stojan na dřevo tvořený ocelovým rámem. Vhodný pro skladování sezónního nebo palivového dřeva, využitelný během celého roku. 







Stojan na dřevo Sabik 119x36x120cm, aktuálně za 1 682 Kč
Ocelový stojan na skladování sezónního i palivového dřeva, vybavený praktickou voděodolnou plachtu z polyetylenu.