MagazínJak postavit dřevěnou chatku svépomocí

Zázemí je na vaší zahradě vždy důležité. Pokud žádné nemáte, pro sebe ani pro nářadí, podívejte se s námi, jak postavit dřevěnou chatku svépomocí.

Zázemí je na vaší zahradě vždy důležité. Pokud žádné nemáte, pro sebe ani pro nářadí, podívejte se s námi, jak postavit dřevěnou chatku svépomocí.
 
Dřevěná chatka má hned několik předností a možností využití. Poslouží jako místo pro relaxaci, improvizovaná kuchyňka na přípravu jídla na plánované grilování, ale i prostor pro úschovu nářadí, sekačky, křovinořezu a dalšího nezbytného zahradního vybavení. 
 

Jak tedy postavit dřevěnou chatku svépomocí, s vlastním materiálem?

 
Dřevěná zahradní chatka Essex 5x4mMusíme říci, že to není nic jednoduchého, jako třeba stavba kurníku nebo boudy pro psa. 
 
Základem je prvotní nákres vaší budoucí chatky a naplánování. Na základě tohoto si ujasníte potřebné rozměry, dispozice a potřebný druh a množství materiálu. Nejsnáze seženete dřevo, zároveň se pro tento účel více než hodí, protože je odolné, přírodní vzhled ladí s okolím zahrady a zároveň je použitelné nejen pro konstrukci obvodových stěn, ale také střechy a podlahy. 
 
Neobejdete se také bez nářadí, ať už jde o kladivo, pilu, brusku a mnoho dalšího. Kdo má zkušenosti, ten ví, že začít je třeba s pevnými základy, samotnou kostrou a poté by měl pokračovat dále. I zde se ale mohou objevit problémy se stabilitou, nosností, ale i statikou. Počítat byste měli také s tím, že si celá stavba vyžádá spoustu času.
 
Před samotným zahájením stavby byste si měli také ujasnit, jestli není pro stavbu vaší zahradní chatky potřeba stavební povolení.
 
 

Jak postavit dřevěnou chatu jednodušeji?

Chcete zahradní chatku, ale na stavbu svépomocí si netroufáte či na ni nemáte čas? Nezoufejte, můžete využít možnosti pořízení stavebnicové zahradní chatky, kterou po objednání obdržíte v demontovaném stavu. Kterou následně svépomocí smontujete během několika hodin až pouhých dní - v závislosti na velikosti a typu chatky. 
 
Výhodou tohoto řešení je tedy výrazná úspora času a vynaložené práce, celým postupem, jak postavit zahradní chatku svépomocí vás totiž provede přiložený návod. Nemusíte tedy složitě shánět materiál, řešit stavební komplikace… Jediné, co si musíte předem ujasnit je, kam chatku umístíte. 
 

Vyberte si z desítek variant

Na výběr je navíc z desítek modelů v široké škále rozměrů, vyrobených z borovicového, dubového či smrkového dřeva. Je na vás, jestli dáte spíše variantě s barevným nátěrem anebo přírodnímu provedení, Nechybí ani zahradní chatky s prostornou terasou, která přímo vybízí k posezení, stejně tak modely orientované více do podoby dřevěného zahradního domku. Řada z nich je navíc cenově velmi dostupná, takže vyjde prakticky na stejné peníze, jako chatka postavená zcela svépomocí.