MagazínJak postavit dílnu

Považujete se za domácího kutila a potřebujete vhodné zázemí? Přečtěte si, jak postavit dílnu.

Považujete se za domácího kutila a potřebujete vhodné zázemí? Přečtěte si, jak postavit dílnu.
 
Dílna je samozřejmě prostorem, kde budete pracovat s kovem, dřevem i dalšími materiály. A to s ohledem na to, co má být výsledným produktem. U dílny nezapomínejte na to, že by měla nabídnout nejenom jistotu dostatečného zázemí, ale měla by být i uzamykatelná, aby se do ní nedostaly například vaše děti, případně cizí osoby. Tady je několik možností, jak dílnu postavit.
 

Postavte si dílnu klasicky, jako váš dům

Pokud stavíte dům, je ideální počítat rovnou také s prostorem pro dílnu. Třeba v oblasti sklepních prostor. Je to ideální volba, jak se v budoucnu se stavbou netrápit. S dodatečnou stavbou souvisí časová náročnost, zpravidla potřeba zkušeného zedníka a třeba kolaudace dílny, jedná li se o pevnou stavbu. Nejde tedy o nejsnazší variantu.
 

Jak postavit dílnu levně? Zkuste montovanou konstrukci

Velmi zajímavé řešení, které vás zcela určitě nezklame. Montovanou konstrukci tvoří zpravidla plechy, kompletace je tedy nenáročná, jelikož stačí dodané prvky smontovat a je hotovo. Celá záležitost je navíc otázkou desítek minut, maximálně pár hodin. Výhodou je:
 
  • Nízká pořizovací cena
  • Jednoduchost a rychlost montáže
  • Možnost postavení kdekoliv
     
Potěší také široký výběr rozměrových řešení a materiálů, případně možnost povrchových a dodatečných úprav. Cena dílny realizované například z levné plechové garáže tak nemusí výrazně přesáhnout 10 000 Kč. V případě klasické plechové kůlny menších rozměrů je tato částka ještě nižší.

Zkusit můžete také beton

Ano, i ten může být vcelku zajímavým řešením. Pokud zvolíte betonové moduly. Jedná se o hotové konstrukce, které se jenom pomocí jeřábu umístí na požadované místo. Rázem je dílna postavena. Pak stačí pouze usadit vrata, případná okna a vše je definitivně hotovo. Vhodné řešení pro každého, kdo chce skutečně bytelnou a kvalitní dílnu bez zdlouhavé výstavby, případně požaduje, aby vzhledově ladila s domem. V tomto případě je ale nutno počítat s vyššími náklady než u plechové či plachtové montované kůlny.

Využijte i alternativy

Vhodným řešením jsou již výše zmíněné plachtové kůlny, disponující rovněž montovanou konstrukcí. Montáž netrvá více než 90 minut, konstrukce je stabilní, plně mobilní a vhodná též pro alternativní využití jako garáže pro motorku, kůlnu na traktor. Pořizovací cena začíná už na částce okolo 7 000 Kč.