MagazínUšetřete finanční prostředky za celkovou obnovu

Terasa bývá dominantním prvkem každého vícepatrového domu. Místo pro odpočinek, práci nebo příležitostný spánek může mít různé tvary i velikosti. Nesmíme však zapomínat na její péči, materiály jsou přímo vystaveny všem nástrahám počasí.

Pokud se rozhodnete pro terasu ze dřeva, je potřeba myslet na její ochranu. Kvalitní nátěr zajistí, že nebude materiál hnít nebo jej nenapadnou škůdci. Své terase musíte dopřát pravidelnou péči. Jen tak si bude po řadě let držet stále svojí eleganci, zároveň výrazně prodloužíte životnost objektu. Řada lidí nedá na dřevo dopustit a se terasa často doplňuje s dřevěnou pergolou.

Olejová kúra pro terasu

Dřevo je velmi citlivý materiál vůči povětrnostním vlivům a samo o sobě neodolá slunečním paprskům a přívalům deště. Rovněž jej ohrožují houby i dřevokazný hmyz. Při nákupu by vás prodejce měl informovat, jak máte o svou terasu pečovat.

Zároveň je třeba s terasou opravdu cítit. Pokud uvidíte, že barva ztrácí na intenzitě nebo mění odstín, musíte ihned zasáhnout. K tomuto účelu slouží speciální druhy olejů. Ty by měly větší korozi zabránit.

Údržba - krok za krokem

Při ošetření terasy olejem nesmí být venkovní teplota nižší než 10 stupňů, zároveň se nehodí ani tropické teploty. Terasu nejdříve důkladně očistěte kartáčem a nechte ji proschnout. Olej nanášejte v tenké vrstvě podle žilkování dřeva. Po řádném zaschnutí první vrstvy můžete nanést druhou. Zbytky nevsáklého oleje po hodině setřete hadrem, abyste se vyhnuli vzniku lepivých map. Nátěr nechte alespoň 24 hodin schnout.

Rada na závěr: to, zda potřebuje terasa nový nátěr olejem poznáte jednoduše. Postříkejte prkna vodou a pokud se kapky vsáknou do podlahy, natřete ji olejem.