MagazínJak pečovat o dřevěnou pergolu

Je-li součástí vaší zahrady či domu dřevěná pergola, je potřeba o ni náležitě pečovat. Se správnou péčí prodloužíte nejen její životnost, ale také její vzhled. Poté co pergolu smontujete, je potřeba se o ni postarat.

Je-li součástí vaší zahrady či domu dřevěná pergola, je potřeba o ni náležitě pečovat.  Se správnou péčí prodloužíte nejen její životnost, ale také její vzhled. Poté co pergolu smontujete, je potřeba se o ni postarat. 

 

Jak na údržbu dřevěné pergoly
 

Podlaha:

V případě, že má vaše pergola dřevěnou podlahu, vyhněte se jejímu zakrytí neprodyšnou krytinou, která znemožní podlaze dýchat. 

 

Povrch konstrukce:

Povrch pergoly natřete ochranným nátěrem.  V případě, že je dřevěná pergola z neimpregnovaného dřeva, volte nátěr s obsahem fungicidních a insekticidních látek. Impregnace proniká hluboko do struktury dřeva a chrání ho před plísní, hnilobou i parazity jako jsou různé dřevokazné houby. Rovněž zvýší savost podkladu, můžete ji použít jako základní vrstvu pro další nátěr. Před aplikací nátěrů je potřeba pergolu obrousit a očistit. 
 
 Na závěrečnou úpravu je vhodný lazurovací lak. Dřevo ochrání a přitom neskryje jeho krásnou strukturu.  Pergolu nezapomeňte pravidelně kontrolovat, dle potřeby nátěr obnovovat. 
 
Dřevo se jakožto přírodní materiál přizpůsobí povětrnostním vlivům, změnám vlhkostních podmínek. Vnitřní plochy lze ošetřit voskem nebo průhledným lakem. 
 

Ochrana pergoly v zimě:

Dřevěné pergoly zvládnou běžné zatížení sněhem, ale v případě velkého množství sněhu jej co nejdříve z pergoly odstraňte. Stěny pergoly rovněž nezatěžujte nadměrným břemenem, stejně tak nezasahujte do konstrukce. 
 

Údržba:

V případě znečištění lze pergolu udržovat pomocí speciálních čistících prostředků určených na dřevo v exteriéru. Stejným prostředkem lze udržovat také zahradní nábytek, který je součástí vaší pergoly. Pergolu je možné natírat, když jsou venkovní teploty v rozmezí  5 – 25°C. Nátěr neaplikujte v případě prudkých slunečních paprsků, při dešti a v silném větru. Vlhkost vzduchu nesmí být nižší než 30 % a zároveň vyšší než 80 %.