MagazínJak ostříhat plot

Živý plot je dnes stále oblíbenější alternativou klasického oplocení. Víte, jak živý plot udržovat? Přečtěte si, jak správně ostříhat živý plot.

Živý plot je dnes stále oblíbenější alternativou klasického oplocení. Víte, jak živý plot udržovat? Přečtěte si, jak správně ostříhat živý plot.

Než se pustíte do samotného stříhání, je třeba vědět, kdy vlastně začít. Vždy záleží na konkrétní dřevině. U některých stačí stříhání jenom jednou ročně, což je interval praktikovaný hlavně u jehličnanů. Stejně tak ale může živý plot vyžadovat stříhání 3-4x ročně.

Vše začíná výběrem správného nástroje

Pro správné stříhání obnáší volbu vhodného nářadí, tedy křovinořezu, který vám výrazně usnadní a urychlí práci. V případě volby křovinořezu hraje hlavní roli pohon - elektřina, benzín, akumulátor.

Obecně platí, že čím menší plot máte a čím jsou intervaly střihu delší, tím více se pro vás hodí nástroje z levnějšího hobby segmentu. Alternativou mohou být i ruční nůžky na plot, které jsou sice levnější, ale  stříhání plotu je s nimi namáhavější a časově náročnější - někdy dokonce nemožné.


Jak vybrat křovinořez správně?

Kromě výše uvedených parametrů by mělo hrát třeba i to, pro jak silné větvičky je křovinořez určený. Je třeba, aby si poradil s celou plochou vašeho živého plotu. Roli by měla hrát ale také celková hmotnost a ergonomické provedení pro bezproblémovou manipulaci. Zvláště, pokud je váš živý plot vyšší a už se neobejdete bez žebříku, nebo bez štaflí.
Začínáme horní částí

Tu je třeba srovnat do jedné roviny a zajistit, aby byla po celé délce plochu dokonale rovná. Jak na to? Pomohou vám dvě tyčky a provázek uvázaný ve stejné výšce. Následně není nic jednoduššího, než udržovat danou výšku těsně nad, popřípadě těsně pod provázkem. Podle toho, jaký postup vám vyhovuje lépe. Takto postupujte po celé délce plotu. Jakmile je horní strana upravena do potřebné roviny, je třeba vše zkontrolovat, zda i běžným pohledem vypadá vše tak, jak má.

Nezapomínejte ani na boční stranu plotu

Ano, i tu je důležité udržovat v dobré kondici a v ideálním vzhledu pravidelným stříháním. I zde platí, že byste neměli dát jenom na subjektivní dojem. Doporučujeme začínat vždy od spodní strany dolů. Díky tomu máte jistotu, že vám odpadající části nebudou ulpívat na spodních, ještě dosud neostříhaných větvích. Jakmile máte tyto stěny ostříhány, zkontrolujte rovinu.

Jakmile je plot dokonale ostříhán, zbývá jen úklid. Jelikož se jedná o klasický zahradní materiál, nemusíte ho vyhazovat, ale můžete jej využít třeba na topení či kompost.