MagazínJak odstranit sníh a led z terasy

Přemýšlíte nad tím, co se s vaší terasou děje v zimě pod nánosem sněhu a ledu? Bojíte se, aby nedošlo vlivem krutého mrazu k jejímu poškození? V článku vám poradíme, jak odstranit sníh a led z terasy.

Přemýšlíte nad tím, co se  s vaší terasou děje v zimě pod nánosem sněhu a ledu? Bojíte se, aby nedošlo vlivem krutého mrazu k jejímu poškození? V článku vám poradíme, jak odstranit sníh a led z terasy. 
 
V prvé řadě záleží především na tom, z jakého materiálu je vaše terasa vyrobena. Podle toho je potřebná náležitá péče. Pokud máte terasu z exotických dřevin a na podzim jste ji natřeli či napustili ochranným lakem, pak přečká zimu bez újmy. 
 
Samozřejmě je vhodnější všechny dřevěné terasy mít bez vrstvy sněhu i ledu. Ne vždy je možné smetat sníh okamžitě z terasy když napadne, především když jde o chatu kam jezdíte jen zřídka nebo odjedete na dovolenou na hory a terasa vašeho domu zapadne sněhem. Podlahu terasy je důležité ošetřit impregnací. WPC terasy je možné posypat solí, která je nepoškodí. 
 
V případě nekvalitních WPC plastů mohou vznikat praskliny. Kvalitním terasám sníh a mráz nevadí. Pokud je terasu potřeba používat i v období zimy, z důvodu bezpečnosti je vhodné ji čistit od nánosu sněhu i ledu. 
 

Jak terasu od sněhu a ledu očistit?

Sníh odstraňte za pomoci hrabla z plastu nebo ze dřeva. Kovová hrabla mohou na terase zanechat nepříjemné a nevzhledné rýhy a škrábance. Sníh na WPC terase klidně posolte, urychlíte tím tání sněhu i ledu. U dřevěné terasy se tomu raději vyhněte. Sůl lze aplikovat do maximálně -5 stupňů Celsia. Při nižších teplotách nepůsobí a příliš zatěžuje terasu i okolní zeminu.  Rovněž nesypejte na terasu štěrk, rovněž terasu poškrábe. 
 
Poté co odstraníte sníh, terasu opláchněte vodou, abyste smyli stopy po sněhu, které jsou nevzhledné. V případě, že fleky nemizí, je potřeba dřevěnou terasu zbrousit a napustit olejem, případně znovu natřít.