MagazínJak ochránit automobil před silnými slunečními paprsky

Každý zná situaci, kdy nechá automobil na vyhřátém parkovišti před obchodním domem. Rozpálený volant a dusno v interiéru jsou jen důsledky, které jsou vidět. Ve skutečnosti automobil pod slunečními paprsky trpí daleko více. Jak se chránit při opravdu horkých dnech? Přístřešek může být řešením.

UV záření může v kombinaci s teplým vzduchem výrazně uškodit jednotlivým částem vozu. Oprava pak stojí nemalé výdaje. Parkovat se tak vždy snažíme ve stínu, ovšem ten není vždy přítomen. Přístřešek pro auto představuje populární alternativu za garážové stání.

Jaké problémy nás mohou potkat?

Vyblednutí laku. Silné sluneční paprsky mohou mít nezvratný dopad na vzhled povrchu. Některé materiály pod tímto náporem velmi trpí. Může dojít k popraskání a trvalému poškození. To platí také o laku automobilu. Především tmavší barvy mohou snadno vyblednout.

Poškození jednotlivých dílů. I plastové části jako nárazníky, blatníky, či kryty zrcátek mohou být pod slunečním světlem zranitelné. Stejně jako další prvky v interiéru. Paprsky skrze okna ještě víc zesilují.

Problémy s potahy. Podobné trable časem potká i čalounění či kůži v interiéru vozidla. Oba materiály jsou již dnes ošetřeny před tímto typem nebezpečí, ovšem to pouze oddálí budoucí problémy. Sluneční záření může výrazně snížit životnost potahů.

Ničení karosérie při mytí. Mytí automobilu na přímém slunci se nedoporučuje. Voda a použité přípravky totiž schnou příliš rychle a ve výsledku vytváří skvrny. Nehledě na to, že poškozuje i lak samotný. Voda studenější než vzduch prudce ochlazuje i karoserii a může způsobit popraskání.

Jak se paprskům bránit?

Stínítka či různé clony mohou snížit teplotu uvnitř vozidla. Ve výsledku mohou po krátký čas udržet příjemné klima, které jste si nastavili při jízdě. Nejedná se však o komplexní řešení. To nabízí pouze kryté stání.

Přístřešky pro auto slouží především k ochraně vozidla před nepříznivým počasím. Kromě deště a krup, nabízejí i bezpečí vůči slunečním paprskům. Hliníkové přístřešky jsou standardně doplněné o kvalitní zastřešení z lexanu. Ten vyniká svou transparentností a odolností. Vzhledem připomíná sklo. Jedná se však o kvalitnější druh populárního polykarbonátu.

Lexan nabízí dokonalé izolační vlastnosti a obsahuje účinný filtr. Ten disponuje 100% UV a 75% IR ochranu proti záření. Díky tomu je automobil opravdu chráněný vůči silným paprskům. Nemusíte se bát vyblednutí laku či nesnesitelného přehřátí interiéru.