MagazínJak naplánovat ideální dispozice mobilního domu? Rozhoduje životní styl.

Bydlení v mobilním domě je funkční a praktické. Tento typ stavby šetří především finance, ať se jedná o počáteční investici či náklady za roční provoz. Rozměry jsou menší než u zděné varianty a s nabídnutým prostorem se musí nakládat velmi citlivě. Jak vytvořit ideální dispozice?

Při plánech rozvržení jednotlivých místností rozhoduje řada faktorů. Zkušenosti majitele z předchozích obydlí, plány do budoucna, a nakonec i finanční prostředky. Mobilní dům však nabízí jednu neocenitelnou vlastnost. Variabilitu.

Rozhoduje životní styl

Milujete návštěvy? Rozhodně zřiďte pokoj pro hosty a velkou terasu pro zahradní večírky.

Jste domácí typ? Vytvořte si maximální pohodlí v prostorném obývacím pokoji.

Pracujete z domova? Nezapomeňte na oddělenou kancelář s maximálním klidem.  

Máte rád kontakt s přírodou? V každém pokoji nechte vybudovat velká skleněná okna s výhledem do okolí.

Vaše oblíbená denní rutina si zaslouží svoji pozornost. Mobilním dům v tomto nabízí řadu možností. Dispozice se dají přizpůsobit potřebám nového majitele. Příčky i okna lze přemisťovat i při samotné stavbě nebo později.

Maličkosti vytvářejí pohodlí

S nákupem do kuchyně by neměla být dlouhá cesta. Průchod do ložnice nesmí vést mezi televizí a gaučem. Z ložnice do koupelny stačí otevřít jedny dveře. Praktických pouček, které vytvoří dokonalé pohodlí, je hned několik.

Mobilní domy mají většinou méně místností. Uprostřed se nachází velký a funkční prostor. Ten do sebe pojme obývací pokoj, jídelnu i kuchyni. Ložnice a dětský pokoj bývá oddělený pro zajištění maximálního soukromí.

Rozšíření prostor do exteriéru

Tento typ stavby nebývá členitý. Tvar je jednoduchý. Tato skutečnost nabídne ze všech místností přístup na velkou terasu. Tu lze zastřešit a vytvořit pergolu či zimní zahrada. Druhé řešení rozšíří interiér o další prostor, který může sloužit jako letní jídelna či podzimní obývací pokoj.

Rostoucí rodinný dům

Mobilní dům roste s vámi. Na začátek si lze pořídit menší modul, na který pak můžete připojit další rozšíření. Pokud tak časem dojde k narození potomka, nemusíte se stěhovat do nového. Investice je možné rozložit na více částí.

Mobilní dům je věrný svému jménu. Bez stavebního povolení se dá snadno přestěhovat na větší pozemek.